Hlavní obsah

Převrácený autobus na Klatovsku, uvízlé kamiony na D8. Sníh a vítr komplikují dopravu

Aktualizováno

Sněžení a vítr komplikují ve středu dopravu na řadě míst Česka. Na Klatovsku havaroval časně ráno linkový autobus, pět lidí se zranilo. Na D8 mezi Ústím nad Labem a Německem stály kamiony. Na Mladoboleslavsku spadl strom na auto, řidič nehodu nepřežil. Meteorologové vydali na středu výstrahu před silným větrem a také před sněhovými jazyky.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolony na dálnici D8Video: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Autobus na Klatovsku havaroval před šestou ráno na silnici druhé třídy u Dobršína ve směru na Sušici. Řidič pravděpodobně dostal smyk, sjel ze silnice a převrátil vozidlo na bok.

„V autobuse cestovalo 13 osob. Pět jich je lehce zraněno. Zajišťujeme místo události,“ uvedl k havárii mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Nehoda autobusu na Klatovsku.

Na Mladoboleslavsku hasiči zasahovali u tragické nehody, při které spadl strom na projíždějící auto. Řidič utrpěl vážné zranění hlavy a nehodu nepřežil. Záchranáři museli k místu nehody objížďkou, protože se jim dostal do cesty rovněž spadlý strom.

Počasí v Evropě šílí: Léto ve Francii, záplavy v Německu, bouře v Rakousku

Evropa

Sněžení zkomplikovalo dopravu na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a Německem. Na 82. kilometru uvízly kamiony, tunel ve směru do Německa byl zhruba dvě hodiny neprůjezdný. Kolem 06:00 hodin se podařilo provoz obnovit, kolona se začala rozjíždět.

Foto: Dopravniinfo.cz

Situace na 81. kilometru dálnice D8.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu. Těžký mokrý sníh ohýbá stromy, tvoří se sněhové jazyky a závěje.

Dopravu přerušil například spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách, omezení postihlo frekventovanou železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. Silný vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci.

Silný vítr o rychlosti až 90 km/h, sněhové jazyky, meteorologové upřesnili výstrahu

Počasí

I na silnicích v Pardubickém kraji ve výše položených oblastech komplikoval dopravu sníh. V noci se na kluzkých vozovkách stalo několik dopravních nehod. Zapadlý čtyřicetitunový kamion museli ze závějí vyprostit hasiči v Moravské Třebové, ve Vysokém Mýtě na silnici směrem na Luži vytahovali zapadlý popelářský vůz. Převrácený sypač skončil po 01:00 hodin v Nekoři na Orlickoústecku.

Strom na Mladoboleslavsku spadl na projíždějící auto, řidič zemřel

Krimi

Podobné problémy hlásily i další kraje. Hasiči Olomouckého kraje ráno uvedli, že už během úterý vyjížděli kvůli větru ke stromům či větším větvím popadaným na silnice, i když měli i závažnější zásahy.

„Ve Velkém Týnci došlo k pádu stromu na zaparkovanou dodávku, naštěstí bez zranění. Do spadlého stromu bohužel také narazilo osobní vozidlo v Určicích na Prostějovsku. Silný vítr, převážně v nárazech, pak svou sílu ukázal při nedobrovolném přemístění velké plechové garáže (cca 5 x 3 m) v ulici Brněnská v Prostějově, naštěstí se v dopravním provozu na komunikaci nic nestalo,“ uvedl hasičský mluvčí Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Uvolněná plechová garáž v Prostějově cestovala po silnici.

Meteorologové vydali na středu výstrahu před silným větrem a také před sněhovými jazyky. Na středu předpovídají na většině území sněhové přeháňky – na horách na severu a severovýchodě zpočátku i trvalejší sněžení – a čerstvý severní až severozápadní vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 50 až 90 km/h. K večeru by měl vítr postupně slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám