Hlavní obsah

Tvrzení o obranném charakteru NATO jsou řeči pro chudé, řekl Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na čtvrteční tiskové konferenci v Moskvě přirovnal Spojené státy k Adolfu Hitlerovi a Napoleonovi, kteří si podle něj také chtěli podmanit Evropu. Opět se opřel do Severoatlantické aliance. Tvrzení o obranném charakteru NATO označil za řeči pro chudé.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov popřel, že by Rusko útočilo během invaze na Ukrajinu na civilisty, přiznal ale, že „vojenská operace“ na Ukrajině si civilní oběti vyžádala.

„Napoleon a Hitler si dali za cíl podrobit si celou Evropu pod svou kontrolu. Teď si ji podrobili Američané,“ uvedl Lavrov, aniž by zmínil, že Napoleon i Hitler vedli v Evropě válku (podobně jako nyní Rusko), což není případ Američanů.

„Američané diktují Německu, co je dobré pro evropskou energetickou bezpečnost, a říkají, že nepotřebuje plynovod (Nord Stream 2) a že tuto bezpečnost zajistí dodávkami zkapalněného plynu z USA, který je několikanásobně dražší. Vidíme, jakou roli hraje EU v nynější globální situaci,“ poznamenal Lavrov.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Severoatlantická aliance se podle ruského ministra zahraničí snaží udržet převahu v každé oblasti.

„Proč by si NATO mělo udržovat takovouto pozici? Nevidím jiné vysvětlení než to, že jde o tvrdohlavou touhu udržet si svou převahu v jakékoli oblasti a ukázat, že NATO diktuje pořádek v Evropě. Tvrzení o obranném charakteru NATO jsou řeči pro chudé,“ řekl Lavrov.

Postupujeme správně, trvá na svém Lavrov

Ministr ve své řeči víceméně pominul, že současnou agresi zahájilo právě Rusko. Uvedl ale, že Rusko na Ukrajině začalo chránit své zájmy, které si nenechá narušovat.

Moskva oficiálně tvrdí, že zasahuje na Ukrajině na žádost samozvaných lidových republik, jejichž nezávislost uznala těsně před začátkem invaze.

Rubl našel nové dno. Pád měny nebere konce

Válka na Ukrajině

„Ruská federace je přesvědčena, že v situaci s Ukrajinou postupuje správně,” řekl Lavrov. Na Ukrajině je podle něj potřeba „demilitarizace a denacifikace”.

Opět si stěžoval, že Západ nereaguje na ruské požadavky. „Mluví o tom, že nás poslouchají, ale neslyší nás. A snaží se nám všemi možnými způsoby vnutit svůj pohled na to, jak žít v Evropě,“ řekl Lavrov. V další řeči zmínil také, že „je tu nutnost se podrobit nejkrutějšímu diktátorovi”.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

Rusko je podle něj stále připraveno pokračovat v dialogu s NATO. „Stále jsme otevřeni rozhovoru,“ uvedl.

Jednat s Ukrajinou jako rovný s rovným 

Lavrov souhlasil s jednáním s Ukrajinou, ovšem za podmínky, že budou jednat obě strany jako rovné, přičemž opominul nerovné podmínky poté, co na Ukrajinu vtrhla ruská armáda a části jejího území okupuje.

Podle něj je potřeba konflikt ukončit. Při vystoupení také kondoloval rodinám a přátelům padlých na Ukrajině.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

Přiznal i civilní oběti ruské operace. „Žádný lidský život se nedá vyčíslit, ale bohužel každá vojenská akce má oběti,” řekl. Podle něj ale Rusko neschválilo žádné akce proti civilistům.

Ruští vojáci prý mají přikázané využívat zbraně pouze k potlačení vojenské infrastruktury na Ukrajině, řekl Lavrov. Nasazeny přitom byly i raketomety s neřízenými raketami, které jsou nepřesné a zasáhly obytné domy.

Svět už Lavrova ignoruje, v Ženevě mluvil do prázdného sálu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám