Hlavní obsah

Labouristé podpoří předčasné volby

Londýn
Aktualizováno

Předseda labouristů Jeremy Corbyn v úterý prohlásil, že je připraven podpořit vládní návrh na vypsání předčasných voleb, uvedl server listu The Guardian. Zatím ale není zcela jasný termín, i když se původně spekulovalo o 12. prosinci. Vláda uvedla, že by souhlasila i s 11. prosincem, pokud to do dodatku prosadí liberální demokraté a skotští nacionalisté.

Foto: Toby Melville, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

„Důsledně jsem říkal, že jsme připraveni na volby. Podporujeme je, když není na stole brexit bez dohody,“ uvedl Corbyn, jehož labouristé se ještě v pondělí zdrželi hlasování o předčasných volbách.

Vysvětlil i změnu postoje: „Slyšeli jsme nyní od EU, že byla prodloužena platnost článku 50 (o odchodu z EU) do 31. ledna, tedy o tři měsíce, a naše podmínka, že vypadne ze hry brexit bez dohody, byla splněna.“

Labouristé už spustili volební kampaň.

Johnson chce předčasné volby 12. prosince

Evropa

Toryové původně plánovali volby na 12. prosince, v úterý ale řekl BBC zdroj ze sídla premiéra, že by souhlasili i s termínem 11. prosince, když by to chtěli liberální demokraté nebo skotští nacionalisté.

V termínu hraje roli současná dohoda

Liberální demokraté už uvedli, že zvažují volby 11. prosince. Jejich poslanec Chuka Umunna, řekl 12. prosinec je nepřijatelný, protože to už by mohla být schválena současná dohoda o odchodu Británie z EU: „Nejsme připraveni přijmout 12. prosinec. Pokud to bude 12., přetrvává pro vládu příležitost zkusit a prosadit jejich dohodu o odchodu z EU. Víme, že jim nemůžeme věřit, protože se vzdávali svých slibů a porušovali zákon.“

Británie souhlasí s odkladem brexitu, potvrdil Johnson

Evropa

Skotská národní strana se ještě nerozhodla. Obě tyto strany upřednostňovaly volby právě 9. prosince. Důvodem bylo, že si chtěly být jisté, že do voleb se nepodaří schválit zákon o brexitu, do kterého je převedena stávající dohoda o brexitu vyjednaná s EU vládou Borise Johnsona.

Pokud by byly volby 12. prosince, existuje možnost, že by se schválení dohody podařilo kabinetu prosadit, do 9. by to možné nebylo, jestli bude posun o jeden den stačit, není zcela jasné. Pokud by byla dohoda schválena, vládní strana by z toho u voleb těžila.

Reklama

Výběr článků

Načítám