Hlavní obsah

Kyjev pohrozil Rusku zabavením majetku, USA dalšími sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Ukrajina se uchýlí k zabavování ruského majetku, pokud se svolením Ruska dojde ke znárodňování ukrajinského majetku na odštěpeneckém Krymu. V úterý to oznámilo ukrajinské ministerstvo spravedlnosti poté, co ruský prezident Vladimir Putin schválil připojení Krymu k Rusku. USA zase varovaly, že kvůli anexi Krymu uvalí na Rusko další sankce.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Putin (druhý zprava) s předsedou krymského parlamentu Vladimirem Konstantinovem (druhý zleva), krymským premiér Sergejem Aksjonovem (vlevo) a starostou Sevastopolu Alexejem Čalyjem.

Článek

Krymský parlament v pondělí po vyhlášení nezávislosti oznámil, že znárodňuje majetek ukrajinského státu. Krymští poslanci také schválili zestátnění ukrajinských energetických firem Ukrtransgaz, která má monopol na přepravu plynu na Ukrajině, a Čornomornaftogaz. V uplynulém týdnu jistý krymský představitel prohlásil, že tyto zestátněné firmy poloostrov prodá některé ruské společnosti, například Gazpromu.

"Pokud Rusko oficiálně uzná toto rozhodnutí, Ukrajina si vyhrazuje právo podniknout příslušná opatření ohledně ruského majetku na Ukrajině a v dalších zemích, aby si kompenzovala ztráty," uvedl v prohlášení ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko.

USA hrozí dalšími sankcemi

Kvůli ruskému postupu na Krymu uvalily EU a USA na vybrané ruské a ukrajinské představitele sankce v podobení zmrazení majetku a kont a zákazu vstupu na jejich území.

Americký viceprezident Joseph Biden v úterý varoval, že další sankce budou následovat, když dostane ruská anexe zelenou. Příslušný návrh smlouvy už podepsal ruský prezident Vladimir Putin a vyzval zákonodárce k přijetí Krymské republiky a města Sevastopol do Ruské federace. Putin v projevu k nim tvrdil, že Rusové na Krymu byli oběťmi pogromu. [celá zpráva]

Připojení Krymu k Rusku je podle Bidena „křiklavým porušením" mezinárodního práva a není "ničím jiným než uchvácením území". Jaké další sankce mají následovat, to Biden neřekl.

Spolupráci s Ruskem kvůli událostem na Krymu v úterý také přerušily země ze skupiny G8, tedy Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, USA a Velká Británie. [celá zpráva]

Londýn současně oznámil pozastavení vojenské spolupráce. Tu už dříve vypověděla Kanada. Francie zase pohrozila zrušením prodeje vrtulníkových a výsadkových lodí třídy Mistral Rusku. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Moskva varovala, že kroky západu nezůstanou bez odezvy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym označil sankce za nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám