Hlavní obsah

Rusové na Ukrajině čelili pogromům a vraždám, hájil připojení Krymu Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin obhajoval v úterý před poslanci obou komor ruského parlamentu postup Moskvy za krymské krize a jeho rozhodnutí podpořit vstup Krymu do Ruské federace. Zmiňoval i to, že Rusové na Krymu a na Ukrajině čelili vraždám a pogromům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin a zástupci Krymu podepsali dohodu o připojení regionu k RuskuVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes na základě výsledků referenda, které se konalo na Krymu, žádám federální shromáždění, aby přijalo ústavní zákon o přijetí dvou subjektů federace – republiky Krym a města Sevastopolu, a zároveň je žádám o ratifikaci smlouvy o včlenění krymské republiky do Ruské federace,“ řekl Putin těsně předtím, než podepsal s představiteli Krymu smlouvu o připojení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putina při obhajobě postupu v krymské krizi provázel potleskVideo: Reuters

„Referendum proběhlo čestně a obyvatelé jasně vyjádřili svou vůli – chtějí být s Ruskem,” řekl Putin s tím, že rozhodl hlas lidu. Odmítl kritiku Západu s tím, že se krymský parlament odvolával na Chartu OSN garantující právo národů na sebeurčení tak, jak to „udělal ukrajinský parlament, když se rozpadal Sovětský svaz”.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin před poslanci ruského parlamentu

Putin zmínil, že i Rusko čekají obtíže, i když je neupřesnil: „I Rusko bude muset udělat těžké rozhodnutí. Jsou zde nejrůznější názory, ale průzkumy ukázaly, že 95 procent Rusů je přesvědčeno, že Rusko musí hájit zájmy ruskojazyčných obyvatel na Krymu. Více než 83 procent je přesvědčeno, že to má dělat, i kdyby to přinášelo problémy s nějakou cizí zemí, 86 procent je přesvědčeno, že Krym je dodnes ruským územím, a 92 procent je pro připojení Krymu k Ruské federaci.“

Jasně tak apeloval na poslance, jaká je vůle lidu.

Putin mluvil o teroru na Ukrajině 

”Používali teror, pogromy,“ řekl Putin s tím, že na Ukrajině působili rusofobové a teroristé. „Pokud by síly domobrany na Krymu nejednaly, mohlo dojít k obětem,“ řekl Putin.

Putin zmínil, že rozhodnutí vyhlásit samostatnost a požádat o vstup je důsledkem postupu ukrajinského vedení: „Chápu, proč obyvatelé Krymu chtěli do Ruska – protože je ukrajinská vláda naštvala. Měnili se prezidenti, předsedové vlád, ale jejich vztah k vlastní zemi se neměnil. Jen se hádali mezi sebou, snažili se dostat k finančním zdrojům země a urvat si něco pro sebe.“ Zmínil, že kvůli tomu mnoho Ukrajinců odjíždí pracovat do zahraničí, kde vykonávají nekvalifikované práce. „Jen loni jich v Rusku pracovaly tři milióny.“

„Několikrát se opakovaně snažili etnické Rusy násilně asimilovat, zbavit je jejich ruského jazyka, jejich kultury,“ řekl Putin a zmínil, že aktuální změna režimu situaci zhoršila: „Co udělali jako první krok – nařídili zrušení zákona regionálních jazyků.“ Dodal, že rozhodnutí bylo zrušeno, ale dočasně.

Historický význam Krymu

Putin též zmínil historický význam Krymu, jenž je „důležitý pro stabilitu celé oblasti, která může nyní být zajištěna pouze Ruskem“.

„Krym byl a navždy bude nedělitelnou součástí Ruska. Tím neotřásly ani dramatické proměny, které země prožívala během 20. století,“ řekl dále Putin. ”Na Krymu doslova všechno dýchá našimi dějinami. Právě tady byl pokřtěn svatý Vladimír,“ dodal. Zmínil i hroby vojáků a uvedl také, že Krym je symbolem ruské vojenské historie.

Prohlásil, že je pro něj nepředstavitelné, že by v Sevastopolu kotvila flotila NATO, i když ukrajinské vedení dávalo najevo, že vstup do NATO neplánuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám