Hlavní obsah

Koronavirus poškozuje i srdce pacientů s lehkým průběhem nemoci

Novinky, jem

Prodělaná infekce novým koronavirem může narušit správnou činnost srdce a vést k jeho dlouhodobému poškození. Vyplývá to ze dvou německých studií, na něž upozornil odborný magazín STAT. Komplikace nemusí postihovat jen pacienty s těžkým průběhem, ale potíže se srdcem byly zaznamenány i u lidí, kteří stonali doma.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Testování na covid-19

Článek

V jedné ze studií lékaři porovnávali výsledky magnetické rezonance srdce stovky lidí ve věku okolo 50 let, kteří prodělali covid-19 (dvě třetiny z nich doma), s výsledky snímkování stovky lidí obdobného zdravotního stavu, kteří ale viru vystaveni nebyli.

U 78 pacientů po covidu-19 byly pozorovány strukturální změny na srdeční tkáni, 76 vykazovalo známky poškození typické pro prodělaný infarkt a 60 vykazovalo známky zánětu. Jednalo se přitom o jinak zdravé lidi, z nichž množí se vrátili z lyžařské dovolené a nikoho z nich nenapadlo, že by mohli mít jakékoliv potíže kardiologického charakteru.

„Pokud trpělo 78 procent ‚uzdravených‘ pacientů srdečním poškozením, znamená to, že je srdce postiženo u většiny pacientů i v případě, že se choroba covid-19 neprojevuje příznaky, jako je například bolest na prsou,“ cituje server Boston.com vedoucí výzkumného týmu Valentinu Puntmannovou.

Ministerský semafor se bude obnovovat pouze jednou týdně. Je prý jen pro orientaci

Koronavirus

Druhá německá studie vycházela z ohledání pacientů, kteří na koronavirus zemřeli. U 24 z 36 lidí byla při pitvách objevena vysoká hladina viru přímo v srdci.

„Byli jsme svědky virové replikace (v srdci) u těch, kdo byli silně infikováni. Nevíme, jak přesně se tyhle změny projeví v dlouhodobém měřítku, ale z ostatních chorob vím, že evidentně není dobré mít takto vysoké číslo,“ citoval server Boston.com kardiologa Dirka Westermanna z univerzity v Hamburku.

Z obou zmíněných studií vyplývá, že u mnoha až většiny pacientů může covid-19 způsobit chronickou a progresivní srdeční poruchu, která se v pozdějším věku může projevit srdeční slabostí, tedy horší schopností zásobování těla krví. Není ale jasné, zda jde o nevratnou změnu, nebo se změny na srdci postupně vrátí do původního stavu.

Zhoršená kondice mladých sportovců

Závěry studií podporují i zkušenosti lékařů, kteří hovoří o nebývalé slabosti u jinak zdravých pacientů včetně těch mladých.

„Přicházejí mi do ordinace lidé s tím, že je jim 31, běhali a pokud jde o fyzickou kondici, neměli jakoukoliv potíž. Teď jim ale dělá problém přejít ulici nebo vyjít do druhého patra,“ cituje Boston.com Matthewa Tomeyho z lékařské univerzity Mount Sinai v New Yorku.

V Berlíně hledají kvůli covidu hosty z barů, na seznamech jsou ale falešná jména

Koronavirus

Kardiolog Marc Pfeffer z Brigham and Women´s Hospital v Bostonu hovoří o tom, že pacienti po prodělání covidu-19 mohou přijít o kondiční rezervu, která jim bude později chybět.

„Víme o tom, že koronavirus srdce nešetří. Budeme mít mnoho lidí, kteří se zotaví z akutní fáze nemoci covid-19, ale dlouhodobě zaplatí,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám