Hlavní obsah

Kiska má přijít o plat i ochranku

Právo, ivi

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska (56) je první hlavou státu v dějinách samostatné Slovenské republiky, který po odchodu z Prezidentského paláce založil stranu a uchází se o přízeň voličů v parlamentních volbách. Vládní poslanci ho však za to chtějí připravit o doživotní plat a ochranku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska.

Článek

Skupina vládních poslanců předložila novelu, která by měla platit od 1. ledna 2020. Pokud parlament novelu schválí a Kiska bude v únoru zvolen poslancem, ztratí nárok na doživotní plat a ochranku. Exprezidentů Rudolfa Schustera (85) a Ivana Gašparoviče (78) by se změna nedotkla, protože šli do důchodu a nezastávají ústavní funkci.

Slovenský exprezident Kiska se stal předsedou nové strany Za lidi

Evropa

Bývalí slovenští prezidenti dostávají v současnosti měsíčně plat ve výši platu poslance parlamentu – 3346 eur (86 tisíc korun). „Je nelogické, aby každý bývalý prezident, pokud bude vykonávat jinou ústavní funkci, dostával ze státních veřejných prostředků plat i důchod,“ říká jeden z předkladatelů novely Peter Kresák (Most-Híd). Vládní poslanec tvrdí, že novela má podporu i u části opozice.

Fica může odstavit opoziční trojblok

Evropa

Kiska se nechal slyšet, že novela je ušitá proti němu, a připomněl, že prezidentský plat celou dobu rozdával rodinám v nouzi. „Pokud by taková situace nastala, peníze bych opět rozdal,“ dodal Kiska k možnému zvolení poslancem. Preference jeho strany se dle aktuálních průzkumů pohybují mezi šesti a devíti procenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám