Hlavní obsah

Kde všude jsou ruské jednotky kolem hranic Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v posledních měsících přesunulo k hranici Ukrajiny početné jednotky, nachází se u ní nejméně sto tisíc vojáků. Stanice BBC s použitím informací společnosti Rochan Consulting zveřejnila místa, kde jsou nové posily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko pokračuje ve vojenském cvičení v Rostově, Krymem projela ruská armádní vozidlaVideo: Reuters

 
Článek

Počet vyzbrojených ruských vojáků poblíž ukrajinských hranic a na okupovaném Krymu se odhaduje na sto tisíc. Podle sdělení ukrajinského ministerstva obrany z konce minulého týdne jich však je 127 tisíc.

Foto: Novinky

Rozmístění ruských jednotek v okolí Ukrajiny a na Krymu

„Síla pozemní skupiny ozbrojených sil Ruské federace u Ukrajiny přesahuje 106 000 mužů. Spolu s námořními a vzdušnými silami přesahuje celkový počet 127 000 ve službě,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení pro stanici CNN. V půlce února bylo u hranic Ukrajiny 36 odpalovacích jednotek se střelami Iskander s doletem 500 až 700 km, které mohou zasáhnout i Kyjev.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruské tanky T-72B3 při manévrech v Rostovské oblasti

Podle ukrajinského ministerstva obrany nyní Rusko podporuje asi 35 000 příslušníků sil separatistů v Doněcké a Luhanské oblasti, kde má být podle jeho sdělení 3000 ruských vojáků. Moskva ale popírá, že by se v oblasti nacházeli ruští vojáci. BBC odhaduje síly separatistů na 15 000 mužů.

Ruské tanky cvičí u hranic s Ukrajinou. Sankce jsou připraveny, hlásí USA

Zahraniční

Britský premiér Boris Johnson varoval před bleskovou válkou: „Zpravodajci mají zcela jasno, že u hranic s Ukrajinou je 60 bojových uskupení.“ Každé toto uskupení o síle praporu označované jako BTG (battalion tactical group) má v ruské armádě obvykle sílu 800 až 900 mužů.

Britové obvinili Moskvu, že chce v čele Ukrajiny proruského vůdce

Evropa

Rusko navíc přesunulo na cvičení do Běloruska z východu mezi 10. a 20. únorem několik tisíc vojáků s technikou včetně tanků, obrněných vozidel, děl a raketometů i systémů protivzdušné obrany nebo letadel Suchoj Su-35. Kyjev se přitom nachází jen 150 km od běloruské hranice.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruské obrněné transportéry BMP-3 při cviční v Rostovské oblasti

V Polsku sídlící společnost Rochan Consulting zaměřená na branně-bezpečnostní problematiku ve své analýze uvedla, že je aktuálně u hranic s Ukrajinou 66 až 68 bojových uskupení o síle praporu (BTG). Uvedla i místa, kde působí. Zmínila jak stabilní jednotky, tak nově přisunuté.

Ruské jednotky trvale dislokované u Ukrajiny

U severovýchodních hranic Ukrajiny působí 20. kombinovaná armáda ve Voroněži s 236. dělostřeleckou brigádou v Kolomně, 3. motostřeleckou divizí ve Valujském okrese, který má v Bogučaru motostřelecký i dělostřelecký pluk a další dělostřelecký a motostřelecký pluk v Soloti, kde má i tankový pluk. Součástí této armády je i 144. motostřelecká divize v Smolensku se čtyřmi pluky, přičemž tankový je v Jelně a dělostřelecký v Počepu.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní záběr ruských vojenských vozidel na polygonu Pogonovo, tmavá vozidla byla nedávno v provozu.

Na jihu jsou dislokovány jednotky 8. kombinované armády s velitelstvím v Novočerkassku se samostatnou motostřeleckou divizí ve Volgogradu, dělostřeleckou brigádou v Korenovsku a motostřeleckou divizí v Persjanovském, kde má jeden motostřelecký pluk a dva tankové. Další motostřelecký pluk má v Rostovu na Donu, kde je i dělostřelecký pluk.

Na Krymu jsou 810. brigáda námořní pěchoty, 126. samostatná brigáda pobřežní ochrany, dělostřelecký a výsadkový pluk.

Foto: ČTK/AP

Kolona ruských obrněných vozidel na Krymu

Nově přisunuté jednotky

Nově bylo přesunuto do Pogonova šest dělostřeleckých, tankových a motostřeleckých bojových uskupení o síle praporu (BTG) a nejméně osm do Jelně včetně jednoho vyzbrojeného taktickými raketami Iskander. Na Krymu bylo přesunuto nejméně pět BTG včetně dvou motostřeleckých

Další dvě BTG byly přesunuty do Postojalych Dvorů, dvě do Klimova, dvě do Krasnodarského kraje a jedna do Rožného. Jsou mezi nimi i tankové BTG.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Ruská vojenská vozidla a tanky na cvičišti Pogonovo, část je jich tmavých, protože na nich při provozu roztál sníh.

Do Běloruska bylo přesunuto nejméně 11 BTG z východu Ruska, jedna dělostřelecká brigáda, jedna ženijní a jedna brigáda speciálních sil.

Satelitní záběry ukazují soustředění techniky na ruských základnách, přičemž jsou vidět nejen četné koleje od vozidel, ale některá jsou také tmavší, protože na nich roztál sníh stejně jako na obývaných stanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám