Hlavní obsah

Ruské tanky cvičí u hranic s Ukrajinou. Sankce jsou připraveny, hlásí USA

Washington

Spojené státy dokončily návrhy sankcí pro případ, že Rusko napadne Ukrajinu. Stanici CNN to potvrdily zdroje z administrativy prezidenta Joea Bidena. „Hned jak tanky přejedou hranici, tak je spustíme,“ uvedl jeden z představitelů. U ukrajinské hranice cvičí ruští vojáci, agentura Reuters zveřejnila středeční záběry tanků v Rostovské oblasti. Manévry se konaly v době, kdy v Bruselu jednali zástupci Ruska a NATO.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko pořádá vojenské cvičení s tanky u hranic s UkrajinouVideo: Reuters

 
Článek

„Konečný balíček bude záviset na tom, jakému scénáři budeme čelit,“ uvedl zdroj stanice CNN. „Ale už nejsme ve fázi, kdy bychom měli jen memorandum nastiňující možnosti. Máme konkrétní opatření, která jsme ochotni smazat,“ doplnil zdroj v naději, že se americké vládě nakonec podaří s ruskou stranou domluvit.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že případné sankce Spojených států vůči Rusku by se rovnaly přerušení vztahů mezi zeměmi. „Zejména uvalení sankcí na prezidenta Vladimira Putina je nehorázným opatřením,“ uvedl Peskov.

NATO ignoruje naše návrhy na deeskalaci napětí, kritizuje jej Moskva

Evropa

Spojené státy jsou údajně rovněž připraveny reagovat na to, že se Putin rozhodne pomstít za ekonomické sankce omezením vývozu ruského plynu do Evropy. Jeden z představitelů řekl, že pokud by se Putin vydal touto cestou, „utužilo by to odhodlání Evropy najít dodávky jinde“.

Zdroje obeznámené s jednáními o sankcích uvedly, že mezi taková opatření by patřila změna paliva, při níž jsou určité zdroje energie nahrazeny jinými, a také zvýšený dovoz zkapalněného zemního plynu z Norska, Nizozemska, Kataru a ze Spojených arabských emirátů.

Síla Sibiře 2 je prý na spadnutí, píše tisk

Stalo se

Evropské orgány zjišťují, jak velkou rezervu by poskytly jejich zásobníky v případě stopky dodávek z Ruska. Tento krok by však byl pro Moskvu dvojsečnou zbraní, protože ruská ekonomika je do značné míry závislá právě na příjmech z vývozu plynu.

Ohledně snah některých republikánských členů Kongresu, zejména texaského senátora Teda Cruze uvalit sankce na rusko-německý plynovod Nord Stream 2 a v podstatě tak projekt zhatit, vysocí představitelé administrativy uvedli, že se domnívají, že kdyby to Západ udělal teď, došlo by ke snížení páky, kterou na Rusko má.

Stoltenberg: NATO ruské požadavky nepřijme, s Moskvou je ale ochotné dál jednat

Evropa

V Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou se ve středu konalo cvičení ruských tankových jednotek. Ve stejnou dobu se v Bruselu sešli zástupci Ruska a NATO k jednání o bezpečnosti.

Rusko už několikátý měsíc shromažďuje svá vojska u hranic s Ukrajinou a tlačí na Západ, aby se právně zavázal, že Ukrajinu nepřijme mezi členy NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám