Hlavní obsah

Johnson vyzval Macrona, aby byl k Rusku obezřetný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson vyzval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil vyjednávání s Kremlem způsobem, který nahrává ruské interpretaci konfliktu na Ukrajině. S odvoláním na prohlášení britské vlády to uvedla agentura Reuters.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Johnson zdůraznil, že je proti jakémukoliv jednání s Ruskem, které dodává na důvěryhodnosti falešným tvrzením Kremlu o invazi. Současně zdůraznil, že to musí rozhodnout vláda na Ukrajině,“ citovala agentura zprávu britské vlády.

Ta konstatovala, že oba politici mají napjaté vztahy, ale chtějí je zlepšit. Shodli se na dlouhodobé podpoře Ukrajiny a na snaze izolovat Rusko.

Macron si dvě hodiny telefonoval s Putinem

Evropa

Macron tento týden mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dvě hodiny. Putin si údajně stěžoval na západní sankce a tvrdil, že situaci jen komplikují. Žádá, aby Západ přestal na Ukrajinu dodávat zbraně a snažil se zastavit zločiny ukrajinských vojáků.

Před prezidentskými volbami ve Francii, v nichž Macron zvítězil, s Putinem jako jeden z mála evropských státníků hovořil pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám