Hlavní obsah

Johnson odmítá návrhy EU, nechce Londýn podřídit Bruselu

Novinky, Alex Švamberk
Berlín/Londýn
Aktualizováno

Ve středu večer jednali o obchodní dohodě mezi Británii a EU britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Johnson předem varoval, že stávající podmínky nabízené EU by nemohl přijmout žádný britský premiér. Johnson řekl, že se dohodli, že do neděle bude jasné, jak s jednáním pokračovat.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský premiér Boris Johnson před sídlem premiéra

Článek

Během jednání stanovil hranice, za které už neustoupí. Odmítl, aby byla Británie svázána zákony EU, jak požaduje Brusel. Potvrdil slova německé kancléřky Angely Merkelové, že hlavním problémem k řešení je zajištění toho, aby v budoucnosti nezískala Británie výhodu na trhu změnou legislativy.

Když Johnson odmítl požadavky EU, unie se začala připravovat rychlé zveřejnění plánů pro případ odchodu Spojeného království bez dohody, aby nebyla přerušena letecká doprava.

Neochotu přijmout požadavky EU dal Johnson ještě před večerním jednáním v britském parlamentu.

„Naši přátelé v EU aktuálně navrhují, že pokud by v budoucnosti schválili nějaký zákon, který my neuposlechneme, tak chtějí mít automatické právo nás trestat nebo provést protiopatření,“ odpověděl Johnson na otázku konzervativního poslance Edwarda Leigha v parlamentu ohledně toho, jaké šance má dohoda na schválení. Dostal ale i otázku o předsedy labouristů Keira Starmera ohledně rizik odchodu bez dohody. Podle Johnsona by se pak stala Británie „magnetem pro zámořské investory“, kterým už je. Toyota však varovala Brity před odchodem bez dohody.

Navzdory ústupkům Londýna se Británie a EU nedohodly

Evropa

Johnson tvrdil, že ať už k dohodě  dojde, nebo ne, bude z toho Británie mít v každém případě výhody, Starmer však zmínil varování nezávislé Kanceláře pro rozpočtovou odpovědnost, podle níž „by cenou za odchod z EU bez dohody mohly být vyšší nezaměstnanost, vyšší inflace a slabší ekonomika“.

Problémem je zachování rovnosti, upozornila Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila před jednáním, že hlavním problémem není otázka rybolovu v britských vodách, ale zákony a omezení, které se zavedou v budoucnosti.

„Aktuálně máme víceméně stejný právní systém, sladěný právní systém, ale během let se právní systémy (v Británii a v EU) budou lišit v zákonech na ochranu životního prostředí, v pracovním právu i v ochraně zdraví. A jak bude reagovat druhá strana, když se právní situace buď v Evropské unii, nebo ve Velké Británii změní? A my nemůžeme říci, že o tom nebudeme jednat, protože nepotřebujeme hřiště jen pro dnešek, ale i pro následující dny.”

Merkelová upozornila, že se zřejmě ve středu večer nerozhodne o osudu případné dohody: „Nemyslím si, že to budeme znát zítra, ale přinejmenším mohu slíbit, že se na ní pořád pracuje. Jsme ale taky připraveni, že Británie bude mít podmínky, které nemůžeme přijmout. Pak půjdeme svou vlastní cestou bez dohody, protože jedno je jisté - integrita jednotného trhu musí být udržena.“

Britská dolní sněmovna nechala sporné body v zákonu o vnitřním trhu

Evropa

Šéfové hlav a států zemí EU tak o podobě dohody nebudou moci jednat na summitu, který začíná ve čtvrtek, jak se předpokládalo, protože se ještě v pátek čekají další jednání.

Dohoda však musí být schválena co nejdřív, platit musí od Nového roku. Odklad možný není.

Podle Varadkara Johnson ustoupí

Irský vicepremiér Leo Varadkar, který byl v době jednání o brexitu premiérem, a domlouval s Johnsonem kompromis ohledně situace na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, řekl, že je přesvědčen, že britský premiér přistoupí na kompromis.

Stávající Irský premiér Micháel Martin však řekl: „V tuto chvíli stojíme nad propastí odchodu bez dohody.”

Reklama

Výběr článků

Načítám