Hlavní obsah

Britská dolní sněmovna nechala sporné body v zákonu o vnitřním trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská Dolní sněmovna v pondělí vrátila do textu kontroverzní pasáže zákona o vnitřním trhu, kvůli nimž text odmítla Sněmovna lordů, přestože britská vláda krátce předtím připustila, že je ochotná je odstranit. Informovala o tom stanice BBC BBC s tím, že ustanovení porušuje části dohody o odchodu Británie z Evropské unie.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britští poslanci jdou hlasovat

Článek

Kontroverzní normu Dolní sněmovna na konci léta už jednou schválila. Zákon následně v říjnu odmítla horní komora parlamentu, Sněmovna lordů.

Zákon s cílem zajistit volný obchod mezi všemi částmi Británie porušuje takzvaný protokol o Severním Irsku, jenž je jedním z pilířů brexitové dohody. Podle něj bude tato část Británie součástí unijního volného trhu, což má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která je členskou zemí EU.

Britská vláda připustila,že pasáže zákona o vnitřním trhu porušují mezinárodní právo, ale zároveň normu obhajovala s tím, že má jít o „právní záchrannou síť”.

Británie podkopala naši důvěru, uvedla EU k návrhu britského zákona porušujícího dohodu o brexitu

Evropa

Krátce před tím, než začala Dolní komora v pondělí zákon projednávat, kancelář premiéra oznámila, že je ochotná ustoupit a kontroverzní pasáže odstranit. Stálo tam, že míní dodržovat mezinárodní právo.

Tento krok byl podle agentury DPA interpretován jako projev dobré vůle v době, kdy jednání mezi EU a Británií o budoucích vztazích zatím nepřinesla průlom. Laura Kuenssbergová z BBC uvedla, že oznámení britské vlády působilo jako „veřejná olivová ratolest”, jelikož přišlo krátce před telefonátem britského premiéra Borise Johnsona s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Tento rozhovor ale průlom nepřinesl.

Navzdory ústupkům Londýna se Británie a EU nedohodly

Evropa

Johnson v nejbližších dnech zamíří do Bruselu ve snaze prolomit patovou situaci v jednáních o budoucích vztazích. Oběma stranám na rozhovory o odchodu Británie z EU zbývá několik posledních dnů. Británie evropský blok opustila letos v lednu a přechodné období zajišťující platnost dosavadních pravidel skončí 31. prosince letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám