Hlavní obsah

Jedni vyrábějí bomby, druzí fasují samopaly

V den, kdy Vladimir Putin nařídil vpád na Ukrajinu, plánovala Arina, že si po práci půjde zatančit a pak přijde na řadu večírek. Nyní připravuje ukrajinská učitelka angličtiny v parku města Dnipro Molotovovy koktejly, lahve se zápalnou směsí proti tankům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pivovar ve Lvově vyrábí místo piva Molotovovy koktejlyVideo: Reuters

 
Článek

„Nikdo si nemyslel, že takhle stráví víkend, ale teď to vypadá jako jediná důležitá věc. Je to dost děsivé. Myslím, že si ani pořádně neuvědomujeme, co vlastně děláme, jenom musíme něco dělat,“ řekla Arina, jejíž vlasy pokrývá bílý prach z polystyrenu.

Spolu s desítkami dalších žen ho strouhá, jako by to byl sýr, a trhá prostěradla na zápalné knoty do bomb domácí výroby.

Ruské dělostřelectvo u Ochtyrky zabilo 70 ukrajinských vojáků

Válka na Ukrajině

Copak máme na výběr?

O pár metrů dál pracují Olena a Julie, které nechaly děti u prarodičů, aby mohly přijít a pomoci s výrobou zápalných lahví. „Sedět doma a nic nedělat by bylo ještě děsivější. Nemůžu uvěřit, že se nám tohle děje, ale copak máme na výběr?“ říká Olena. S úsměvem dodává, že je dobrá kuchařka a tento proces se od vaření zase tak moc neliší.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Členové kyjevské civilní obrany připravují Molotovovy koktejly.

„Je to jednoduché. Stačí lahev, benzin a kus látky,“ vysvětlil obyvatel města Konotop reportérce televize Ukrajina 24. K výrobě „koktejlů“ z benzinu a dalších přísad, které lidé snášejí na určená místa, vyzývají televizní moderátoři, známé osobnosti i politici.

„Molotovův koktejl a střelná zbraň jsou pro ně (Rusy) minus a pro nás plus. Děláme všechno, aby to nepřítel měl těžké. Zvítězíme,“ napsala na Facebooku Hanna Maljarová, náměstkyně ukrajinského ministra obrany.

Tohle ukažte Putinovi. Při ruském ostřelování Mariupolu zahynula šestiletá dívka

Evropa

Přes 25 tisíc kusů střelných zbraní rozdaly kyjevské úřady ke konci minulého týdne lidem, kteří se chtějí zapojit do boje.

Stačí občanka

„Vyzývám všechny, kteří jsou připraveni vzít do rukou zbraň, aby se zapojovali do řad územní obrany. Zjednodušili jsme proceduru. Stačí vám občanský průkaz, nic jiného nepotřebujete,“ citovala Oleksije Reznikova, ministra obrany agentura Ukrinform.

S Ruskem už si nikdo nebude chtít špinit ruce, říká politický geograf, který invazi předvídal

Válka na Ukrajině

„Už jsme rozdali přes 25 tisíc kusů samopalů a asi 10 milionů nábojů a granáty. Kyjev se bude bránit. Bránit do posledního,“ řekl na videu na sociální síti ministr vnitra Denys Monastyrskyj.

Zbraně si lidé mohou vyzvednout přímo na ulici ve městě také v Charkově, Chersonu, Oděse a v dalších regionech.

„Lidé brání svá města, vesnice, své ulice, domy. Organizují také obranu proti rabování, protože policie to nemůže v současné době zajistit,“ vysvětlil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám