Hlavní obsah

Jednání o polském dole Turów se zásadně posunula, řekl ministr Brabec

– Praha • Aktualizováno

Vyjednávání zástupců Polska a Česka o situaci kolem polského hnědouhelného dolu Turów se zásadně posunulo, řekl ČTK v noci po středeční schůzce se svým polským protějškem Michalem Kurtykou český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj se podařilo najít shodu na dalších otázkách a věří v konečnou dlouhodobou dohodu. Podle Českého rozhlasu se obě strany domluvily na technických řešeních. Ta mají asi bránit poklesu vody na české straně.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Musím říct, že jsme se posunuli v mnoha otázkách opravdu zásadně,” uvedl Brabec, který byl s výsledkem středečního jednání spokojen. Další kolo jednání začne ve čtvrtek od 09:00.

„Chceme v nich pokračovat s cílem udělat maximum,” dodal Brabec. Kdy by se obě strany mohly dohodnout na definitivním řešení, ovšem odhadovat nechtěl, protože je nutné další záležitosti dojednat i s dalšími partnery.

Cílem obou stran je podle ministra dosáhnout dohody, která by na mnoho let nastavila česko-polské vztahy v otázce dolu Turów. Středeční jednání trvalo podle Českého rozhlasu 14 hodin.

Zástupci obou stran jednali o situaci už minulý týden v pátek a následně pak toto pondělí. Podle Brabce nejsou jednání jednoduchá. V pondělí se obě strany shodly na tom, že v zájmu obou zemí je rychlé dosažení dohody, řekl český ministr. Liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který se pondělního jednání také zúčastnil, uvedl, že obě strany chtějí situaci raději řešit dohodou než soudními spory.

Morawiecki nedorazí na summit do Budapešti kvůli Babišovi a Turówu, píší v Polsku

Domácí

Důl Turów u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie těžbu přerušit odmítá, protože takový krok by měl podle ní negativní dopady na energetickou bezpečnost země.

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Ekonomika

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil, že Česko dostalo od Varšavy velmi dobrý návrh ohledně dolu Turów. „Tento návrh spočívá v tom, že obyvatelé příhraničních oblastí mohou počítat s reálnou finanční podporou z polské strany, pokud jde o projekty týkající se vody, související s vytvářením dalších bariér proti hluku a jinými investicemi,” uvedl.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40 až 50 milionů eur (1 až 1,25 miliardy Kč). Podle dřívějších informací by dohoda podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje v obci Uhelná, která s dolem sousedí.

Brabec: Jsme blíž dohodě o Turówu

Evropa

Polsko má za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole Turów platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč), sankce uvalil Soudní dvůr Evropské unie 20. září. Varšava má Evropské komisi (EK) vyplácet 500 000 eur za každý den ode dne oznámení usnesení, a to až do chvíle, kdy bude činnost dolu zastavena. Polsko ještě pokutu platit nezačalo. S odvoláním na vládního mluvčího o tom v úterý informovala agentura PAP.

Nemůžeme Turów zavřít, prohlásil polský prezident

Ekonomika

Ukončit těžbu, která má trvat až do čtyřicátých let, Polsko nemíní. Tvrdí, že nemá jak nahradit elektrickou energii z elektrárny u dolu. Elektrárna pokrývá asi sedm procent polské spotřeby.

Důl Turów je povrchový a již nyní zaujímá 28 km čtverečných, plocha má v dalších letech ještě výrazně vzrůst, kdy by se důl přiblížil na 300 metrů k české hranici. Kvůli dolu zaniklo v oblasti několik vesnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám