Hlavní obsah

Morawiecki nedorazí na summit do Budapešti kvůli Babišovi a Turówu, píší v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polský premiér Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na 4. demografický summit do Budapešti, který začíná ve čtvrtek. Podle některých polských médií se nechce kvůli sporu Polska a Česka ohledně těžby v příhraničním hnědouhelném dole v Turówu setkat s premiérem Andrejem Babišem.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Premiér Andrej Babiš (vlevo) se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým (archivní foto)

Článek

Morawiecki měl být jedním z úvodních řečníků dvoudenního budapešťského demografického summitu. Polský předseda vlády ale změnil program a summitu se nezúčastní.

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Ekonomika

Důvodem neúčasti Morawieckého na summitu má být podle některých polských médií, například serveru wp.pl nebo wPolityce, neochota setkat se s českým premiérem Andrejem Babišem, který se summitu taktéž účastní a byl jedním z řečníků ve čtvrtečním dopoledním bloku na téma „Rodina: klíč k udržitelnosti”.

Morawieckého měla na summitu podle serveru wPolityce zastoupit ministryně pro rodinu a sociální politiku Marlena Malągová.

Spekulace ohledně důvodů zrušené cesty zatím nikdo z polské vlády nebo lidí kolem Morawieckého nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Z úst vládního mluvčího Piotra Müllera zaznělo jen neurčité vyjádření, že změnili program, ale nebudou se k tomu vyjadřovat.

„Nechce se mi tomu věřit. To jednání není na úrovni premiérů. Je mi líto, že se to politizuje,“ reagoval na informace z tisku Babiš.

Počíná si jako řidič v protisměru, píše list o polském premiérovi ve sporu s ČR ohledně Turówa

Evropa

Mezi Českem a Polskem dlouhodobě doutná spor kvůli provozu hnědouhelného dolu Turów u hranic s Českem. Česká republika podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, podle níž těžba ohrožuje zdroje pitné vody v blízkých českých obcích.

Soud v květnu letošního roku vydal předběžné rozhodnutí týkající se zákazu těžby, Polsko s verdiktem ale nesouhlasí a požádalo o jeho zrušení. V pondělí evropský soud žádost Polska zamítl a vyměřil zemi pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně, kterou má Varšava Evropské komisi platit do té doby, dokud těžbu nezastaví. Polská strana to odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám