Hlavní obsah

Jed se dostal Navalnému do těla kůží

Právo, DPA, ČTK, brw, vpl

Nervově paralytická látka ze skupiny novičok se dostala do těla ruského opozičního politika Alexeje Navalného kůží, podobně jako u bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který se v roce 2018 otrávil, pravděpodobně když sáhl na kliku od dveří domu v britském Salisbury. Podle stanice ARD to u Navalného mohl být šálek, který dostal na letišti v sibiřském Tomsku, a nikoliv čaj v něm.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj je od včerejšího dne v kómatu. Podle jeho mluvčí byl otráven, a to jedem v čaji, který si dával na letišti. Lékaři zatím diagnózu neoznámili

Článek

Rusko veškerá obvinění v souvislosti s otravou Navalného odmítá. Podle Dmitrije Peskova, mluvčího prezidenta Vladimira Putina, by „taková věc nikomu nepomohla“.

„Nerozumíme tomu, jaké by mohly být důvody pro nějaké sankce vůči Moskvě,“ řekl. Zopakoval také, že Rusko stojí o údaje od německých úřadů. „Máme jasný zájem na tom, aby byly zjištěny příčiny toho, co se stalo s berlínským pacientem,“ tvrdil Peskov.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

V ruské Dumě dokonce vznikla parlamentní komise, která se případem otravy Navalného zabývá. Jejím šéfem je ale podle stanice Dožď člen bezpečnostního výboru dolní komory parlamentu Andrej Lugovoj, jehož Británie podezírá z účasti na vraždě někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, jenž byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem. Lugovoj je přesvědčen, že novičok se k Navalnému dostal až v Německu. „Pokud tam něco našli, pak mu to s největší pravděpodobností dali na té klinice,“ řekl.

Svérázně se snažil ve čtvrtek pomoci Rusku s objasňováním otravy předáka opozice běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ruskému premiérovi Michailu Mišustinovi podle serveru RBK sdělil, že německá vyjádření o Navalném jsou lživá a že má „nahrávku rozhovoru mezi Varšavou a Berlínem“, která to potvrzuje.

Navalného dělilo od smrti pár hodin. Stav je znepokojující, řekl aktivista Bizilj

Evropa

„Jasně se tam říká, že je to všechno podvod a žádná otrava se ve skutečnosti nekonala,“ sdělil. „Udělali to, cituji, ,aby Putina odradili strkat nos do záležitostí Běloruska‘,“ uvedl. „Však uvidíte sami, až vám to pošleme,“ slíbil.

Západní země otravu politika ostře odsoudily. Švédský premiér Stefan Löfven ve čtvrtek žádal důraznou evropskou odpověď. „Stalo se to v ruském letadle a v Rusku. Musí to být vyšetřeno. Je nutné objasnit, kdo za tím stojí a kdo je odpovědný,“ řekl.

Podle Evropské komise další sankce EU na Rusko mohou být uvaleny až poté, co proběhne vyšetřování, kdo je za otrávení Navalného odpovědný. „Žádné vyšetřování zatím neprobíhá,“ zdůraznil Peter Stano, mluvčí komise.

Případ ovlivňuje Nord Stream 2

Případ Navalnyj začal také ovlivňovat plynovod Nord Stream 2, kterým bude po dně Baltského moře přiváděn zemní plyn z Ruska do Německa. Jeho brzké dokončení ve čtvrtek zpochybnil šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen, který by jako nový šéf CDU rád vystřídal na kancléřském postu Angelu Merkelovou.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

„Kdyby nyní měl být plynovod Nord Stream 2 dokončen, bylo by to pro Vladimira Putina jen naprostým potvrzením toho, aby v takovéto politice pokračoval, dokonce by se mu to ještě vyplatilo,“ řekl.

Naopak vlivný bavorský premiér Markus Söder, který po­dle analytiků na úřad kancléře rovněž pomýšlí, zatím nechce do projektu plynovodu zasáhnout. Napětí nechtěla ve čtvrtek zvyšovat ani sama Merkelová, která ve středu vyzvala Rusko, aby okolnosti otravy jasně a neodkladně vysvětlilo, a ve čtvrtek zopakovala, že německá a evropská reakce bude záležet na ruském postoji k vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám