Hlavní obsah

Navalného dělilo od smrti pár hodin. Stav je znepokojující, řekl aktivista Bizilj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní stav výrazného představitele ruské opozice Alexeje Navalného je velmi znepokojující, řekl v sobotu v Berlíně novinářům lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj. Pokud by ve čtvrtek letadlo, na jehož palubě se Navalnému výrazně přitížilo, nepřistálo nouzově v Omsku, hrozila mu podle německých lékařů smrt, dodal Bizilj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz Alexeje Navalného na berlínskou klinikuVideo: Reuters

 
Článek

„Lékaři nám velmi jasně sdělili, že pokud by v Omsku nouzově nepřistál, zemřel by,” prohlásil aktivista s tím, že od smrti ho v podstatě dělilo pár hodin. Let mezi Omskem a Moskvou trvá mezi třemi až čtyřmi hodinami.

Podle Navalného spolupracovníků byl opoziční lídr otráven, ačkoliv to ruští lékaři popírají. Bizilj se podílel na sobotní evakuaci Navalného do Německa.

Letadlo s Navalným přistálo v Berlíně, kde jej čeká léčba

Evropa

„Jeho zdravotní stav nás velmi znepokojuje,” sdělil Bizilj novinářům před berlínskou nemocnicí Charité, kam byl Navalnyj dopoledne převezen po přistání na letišti Tegel.

Německé letadlo se speciálním zdravotnickým vybavením, které v sobotu Navalného dopravilo k léčení do Berlína, přistálo na letišti v Omsku v pátek ráno.

Ruští lékaři zprvu tvrdili, že převoz zatím není ze zdravotních důvodů možný, ale pak změnili názor. Stav pacienta se podle nich stabilizoval a už nebrání přepravě do zahraničí.

Navalného manželka, která žádala prezidenta Vladimira Putina, aby převoz jejího muže do Německa umožnil, musela podepsat prohlášení, že si je vědoma rizik tohoto kroku. Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu.

Jak připomněl Ilja Lozovskij z mezinárodní sítě investigativních novinářů OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), Navalnij není „jen” opoziční předák, ale odhalil také množství korupčních kauz ruských politiků a úředníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám