Hlavní obsah

Horší než válka, zoufá si německý pár. Voda mu v 80 letech vzala všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jim přes 80 let a stojí s prázdnýma rukama na začátku, píše server týdeníku Focus o manželském páru Uschi a Heinze Jennigesových. To, co nyní zažil, bylo podle jeho slov horší než druhá světová válka. Ví, o čem mluví. Rodák z Kolína nad Rýnem zažil těžké bombardování města a do dnešních dnů nezapomněl na sirény, úprky do krytu, strach a následky válečného běsnění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice v zatopených německých městech zaplnily troskyVideo: AP

 
Článek

„Druhá světová válka byla příšerná, na to se nedá zapomenout, ale tohle, co se stalo, bylo ještě horší,“ říká. Manželé se na důchod přestěhovali z Kolína nad Rýnem do obce Weilerswist v okrese Euskirchen. Oblast v současnosti patří k záplavami nejpostiženějším místům v Německu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice v zatopených německých městech zaplnily trosky, s úklidem pomáhá i armáda

Minulý týden v noci na čtvrtek prožili peklo.  „Voda nám sebrala úplně všechno, zachránili jsme jen holý život. I to, co mám na sobě, mám jen díky přátelům,“ popisuje Uschi Jennigesová.

Obětí záplav v Německu je tolik, že v márnicích došla místa

Evropa

Ve čtyři hodiny ráno jim bušil na dveře soused z nedaleké vesnice. „Musíte okamžitě z domu, valí se voda,“ křičel. Heinz Jenniges sebral klíče od svého auta a s pomocí souseda ho odvezl na vyvýšené místo, kde ho zaparkoval. Jeho žena se po kolena ve vodě snažila shromáždit alespoň nějaké věci, které si chtěli s sebou vzít, ale voda stoupala rychle.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Vyčerpaní lidé uprostřed odpadu a sutin v německém městě Bad Neuenahr-Ahrweiler. Po opadnutí vody se uklízí.

Foto: AP

Zachránit, co se dá...

Když se Heinz vrátil spolu se sousedem, pomáhali Uschi dostat z domu. Nakonec to zvládli přes balkon do traktoru, který jediný mohl projet místa, která zaplavovala voda. Když se dostali na hřiště, nejvyšší bod ve vesnici, pokoušeli se spojit se synem, který bydlí nedaleko. V tu chvíli už ale zkolabovala mobilní síť.

Před a po. Satelitní záběry odhalují skutečný rozsah zkázy na řece Ahr

Evropa

Řemeslníci, kteří jeli kolem s dodávkou, vzali Jennigsovi s sebou, aby se dostali do domu svého syna. Cestou museli překročit malý most přes říčku Swist, ta se ale rozvodnila a hladina stoupala každou minutu. „Muži se pak brodili vlnami, drželi nás za ruku a převáděli," vzpomíná Uschi Jennigesová. Jen co přešli na druhou stranu, stromy pohřbily zaplavený most.

Ve svém domě byli zatím jen jednou. Voda v něm byla stále velmi vysoko. Lidé jim pomohli vytáhnout ze zaplavených skříněk několik kusů oblečení. „Všechno je pryč. Celý náš život nám vzala voda,“ zoufá si Uschi Jennigesová.  Co bude dál, zatím sami netuší. Provizorní přístřeší našli manželé u přátel v Kolíně nad Rýnem-Niehl. Je jim více než 80 let a jsou na úplném začátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám