Hlavní obsah

Obětí záplav v Německu je tolik, že v márnicích došla místa

Na smrt je zvyklý a za svou profesní kariéru zažil ledacos. To, co zažívá majitel pohřebního ústavu Ferdinand Pfahl (62) v posledních dnech, ale popisuje jedním slovem: peklo. Jsou to nejhorší dny v jeho životě, píše deník Bild. Obětí po katastrofálních záplavách je tolik, že v pohřebních ústavech chybějí místa v chladicích boxech.

Foto: Philipp von Ditfurth, ČTK/AP

Článek

„Prostě už nemůžu vidět mrtvoly, bahno a vodu,“ říká naprosto vyčerpaný Pfahl. V chladicích boxech má momentálně uloženo 17 obětí povodní. Čekají na převoz na soudní lékařství, aby mohly být identifikovány. Další oběti musely být převezeny do jiných pohřebních ústavů.

Říkáme si, kdy to skončí. Konec je ale v nedohlednu. Rozsah katastrofy je neskutečný.
Ferdinand Pfahl, majitel pohřebních ústavů

„Tři z mých pohřebních ústavů již neexistují. Byly zničeny povodněmi. Mrtvé sice vyzvedáváme, ale musejí se převážet na jiná místa,“ popsal Pfahl deníku Bild. „Jak postupně opadává voda, vyzvedáváme další mrtvé. Říkáme si, kdy to skončí. Konec je ale v nedohlednu. Rozsah katastrofy je neskutečný,“ řekl.

Před a po. Satelitní záběry odhalují skutečný rozsah zkázy na řece Ahr

Evropa

Nejnověji museli jeho zaměstnanci vyzvednout ostatky 24leté ženy v lese. Mnoho lidí se navíc stále pohřešuje. Na některých místech je voda, jinde jsou mrtví v nánosech bahna.

„To, co prožívám nyní, to, co vidím, to jsem já ani mí spolupracovníci v životě nezažili,“ řekl  Pfahl.

Německo po tragédii: Moderní technologie selhaly, vraťte nám sirény

Evropa

Záplavy, které západní část Německa postihly po středečních bouřkách a lijácích a které v sobotu zasáhly i východ země, si podle aktuálních údajů vyžádaly více než 160 lidských životů.

V Porýní-Falci, konkrétně v nejhůře postiženém okrese Ahrweiler, registrují 117 mrtvých a 749 zraněných. V Severním Porýní-Vestfálsku v neděli evidovali 46 obětí, dva lidé zemřeli také v Bavorsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám