Hlavní obsah

Francie prověří desítky mešit

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské ministerstvo vnitra nechá prověřit 76 mešit s cílem zjistit, zda se v místních muslimských komunitách neprojevuje „separatismus”. Šéf resortu Gérald Darmanin to oznámil na Twitteru s tím, že nevyloučil i uzavření některých z těchto svatostánků.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Modrá mešita v Istanbulu. Ilustrační foto

Článek

„Na základě mých instrukcí zahájí úřady rozsáhlou a bezprecedentní akci proti separatismu. Prohledáno bude 76 podezřelých mešit a ty, které budou muset být uzavřeny, budou uzavřeny,“ uvedl Darmanin. List Le Figaro napsal, že brzké uzavření hrozí 18 mešitám.

Proti „separatismu“, čímž de facto myslí radikální islamismus, má být namířen i nový zákon, který chce vláda prosadit v parlamentu. O jeho návrhu chce kabinet jednat příští týden.

Macron chce ochránit mladé lidi 

Prezident Emmanuel Macron nedávno oznámil, že chce bojovat proti radikálnímu islámu tam, kde se jeho kořistí stávají mladí lidé – v mešitách, mimo školu a na internetu.

Ultimátum Macrona: republikánský islám

Evropa

Francie se v posledních měsících stala terčem teroristických útoků, které provedli islamisté a při nichž zahynulo několik lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám