Hlavní obsah

Francie potrestá generály za dopis Macronovi

Právo, nek
Francie

Francie hodlá potrestat skupinu penzionovaných generálů a důstojníků, kteří v otevřeném dopise vyzvali prezidenta Emmanuela Macrona a vládu, aby bránili národ „před islamismem a hordami z předměstí“. V textu, který otiskl pravicový týdeník Valeurs Actuelles, signatáři také varovali před občanskou válkou a rozpadem Francie.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová

Článek

Podle ministryně obrany Florence Parlyové je ale výzva „nepřijatelná“ a „bude mít samozřejmě následky“. „Armáda tady není pro to, aby vedla nějakou kampaň, ale aby bránila Francii a chránila Francouze,“ zdůraznila ministryně s tím, že připravuje sankce.

Podle francouzských zákonů mohou vojáci ve výslužbě ztratit své hodnosti a důchody, jestliže by se provinili proti předpisům.

Le Penová výzvu podpořila

Pokud jde o příslušníky armády v aktivní službě, mohli by stanout před vojenským soudem, kde by jim hrozilo až pět let vězení. Dopis podepsalo 24 generálů ve výslužbě a další stovky vojáků v důstojnických hodnostech.

Dvacet vysloužilých generálů hrozí Macronovi pučem, pokud nezatočí s islamisty

Evropa

Výzvu naopak uvítala Marine Le Penová, šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN).

Její autoři podle ní upozornili, že situace země je znepokojivá a že v některých regionech vládne anarchie. Prezident Macron by si podle ní měl položit otázku, co generály vedlo k tomu, aby se takto vyjádřili. Jean-Luc Mélenchon, radikálně levicový politik, spatřuje v dopise „výzvu k povstání“. Vyzval vládu, aby vyloučila z armády ty signatáře, kteří jsou v aktivní službě.

Reklama

Výběr článků

Načítám