Hlavní obsah

Francie má 1,8 milionu aktivně nakažených, chystá se na velké očkování

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Francie se připravuje na rozsáhlé očkování. To by se mělo uskutečnit už na počátku příštího roku - zatím ale není schválená žádná vakcína a není ani jasné, kdo by ji měl dostat. Země se 67 miliony obyvatel a 1,8 milionu aktivních případů nákazy patří mezi nejpostiženější státy světa. V poslední době tam rapidně přibývá obětí z řad nakažených. Francie proto zvažuje, že prodlouží stávající restrikce i po 1. prosinci, kdy měly skončit.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ošetřováni pacienta s covidem-19 v kardiologickém centru v Saint-Denis

Článek

„Neblížíme se ukončení lockdownu, jsme od toho pořád daleko,” řekl po středeční schůzce prezidenta Emmanuela Macrona s ministry mluvčí vlády Gabriel Attal.

Jednání se točilo kolem toho, zda 1. prosince rozvolnit některá omezení, pokud to situace umožní.

Asociace podnikatelů naléhala, aby se obchody otevřely už 27. listopadu na takzvaný Černý pátek, kdy prodejci lákají zákazníky na slevové akce. Obává se, že pokud k tomu nedojde, přijdou obchodníci o tržby, které shrábnou internetoví giganti, jako je třeba Amazon. Ministr financí proto navrhl posunout výprodej.

Francie přistoupila v reakci na šíření nákazy k lockdownu 30 října. Už více než dva týdny trvající restrikce měly skončit 1. prosince. Macron uvedl, že uvolnění může přijít, až bude denně méně než 5000 nových případů.

Očkování co nejdříve

Pomoci zlepšit situaci s nákazou v zemi by mělo také očkování na začátku příštího roku. „Připravujeme očkovací kampaň, aby byla připravena pro chvíli, kdy bude vakcína schválená evropskými a národními úřady,“ řekl mluvčí Attal.

Podle francouzské vlády bude očkování koordinováno s EU a země už je „ve startovacích blocích”, aby se od ledna mohla testovat a distribuovat dostupná vakcína.

V rozpočtu má Francie na nákup vakcíny vyhrazeno 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun).

Dva miliony nakažených

Ředitel francouzského zdravotního úřadu Santé Publique France Jérôme Salomon v úterý řekl, že i když se epidemie zpomaluje, země překročila hranici dvou milionů potvrzených případů. V žebříčku nejvíce postižených zemí se Francie řadí na čtvrté místo za USA, Indii a Brazílii.

Z 2 036 755 potvrzených případů je jich aktivních 1 847 330, což představuje mimořádnou zátěž pro zdravotnictví. V nemocnicích je bezprecedentních 33 500 lidí s covidem-19, přičemž 4854 je jich ve vážném stavu na JIP, které jsou obsazené z 96 procent.

Salomon dodal, že v zemi zemřelo za den v nemocnicích 437 lidí s covidem-19. Celkem už evidují 46 346 mrtvých, jen o 120 méně než v Itálii. Více obětí mají jen pak už jen USA, Brazílie, Indie, Mexiko a Spojené království.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Příprava infuze pro pacienta s covidem-19 na ARO v soukromém kardiologickém centru v Saint-Denis

Epidemie ve Francii se zatím nevyvíjí tak, jak se očekávalo. Po 88 790 nových případů ze 7. listopadu jejich počet začal klesat a od 9. listopadu už nepřekročil hranici 40 000, ovšem od úterý opět stoupá.

Hlavně však roste počet obětí - od 3. listopadu byl počet ve čtyřech dnech vyšší než 800, 13. listopadu jich bylo zaznamenáno 932. V úterý 17. listopadu šlo o 625 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám