Hlavní obsah

Finsko přirovnalo ruské zacházení s Ukrajinou k hrozbám Sovětského svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Finský prezident Sauli Niinisto v sobotu v Mnichově na bezpečnostní konferenci přirovnal současný postup Ruska vůči Ukrajině k pokusu sovětského diktátora Josifa Stalina ohrozit a rozdělit Finsko před jeho napadením v roce 1939. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Finský prezident Sauli Niinistö

Článek

„Vše, co se děje na Ukrajině, vše, co se v současné době děje v západním světě, mi připomíná to, co se stalo ve Finsku,“ řekl Niinisto. „Stalin si myslel, že rozdělí národ a že je snadné jít a napadnout Finsko. Stal se úplný opak. Lidé se sjednotili a totéž vidíme na Ukrajině,“ dodal prezident.

Finsko, které bylo v letech 1809 až 1917 součástí ruského impéria, se v roce 1939 ubránilo první sovětské invazi. Tato severská země se později během druhé světové války postavila na stranu nacistického Německa a po jejím skončení mírovými smlouvami přišla o část svého předválečného území ve prospěch Sovětského svazu. Finsko bylo později během studené války neutrální.

Mír s Ruskem? Naivní myšlenka, varoval Západ polský premiér

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám