Hlavní obsah

Putin se již rozhodl pro invazi na Ukrajinu, míní Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Spojených států Joe Biden je přesvědčený, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu. Ačkoliv stále existuje prostor pro diplomacii, Rusko plánuje útok v příštích dnech, včetně útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev, řekl šéf Bílého domu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Joe Biden na tiskové konferenci v Bílém domě

Článek

Rusko shromažďuje řadu týdnů obrovské množství vojáků u ukrajinských hranic a vznáší vůči západním zemím bezpečnostní požadavky, Moskva nicméně odmítá, že by se chystala na svého souseda zaútočit.

Odsuzujeme provokace Ruska, stojíme za Ukrajinou, vzkazuje česká diplomacie

Domácí

„Máme důvody se domnívat, že se ruské jednotky chystají zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech,“ prohlásil Biden po pátečním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

Představitelé se podle Bílého domu shodli, že budou pokračovat ve snaze o diplomatické řešení sporu, ale jsou připraveni rychle a koordinovaně přijmout ekonomické sankce vůči Rusku, pokud se Moskva rozhodne pro konflikt. Předmětem jednání bylo také zajištění bezpečnosti východního křídla NATO, uvedl Bílý dům.

Evakuace z Donbasu: Přijměte všechny a postarejte se o ně, nařídil Putin

Evropa

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov se chystají sejít se 24. února v Evropě, sdělil dále Biden. Varoval přitom, že jakákoli ruská vojenská akce před tímto datem by znamenala, že Rusko „zavřelo dveře diplomacii“.

V útočných pozicích? 

Americký obranný činitel podle agentury Reuters pod podmínkou anonymity v pátek prohlásil, že 40 až 50 procent ruských vojáků v blízkosti hranice s Ukrajinou je „v útočných pozicích“.

Podle zmíněného představitele je u rusko-ukrajinské hranice shromážděno asi 150 000 ruských vojáků, včetně asi 125 taktických praporů.

„Procento vojáků v útočných pozicích je vyšší, než se doposud předpokládalo. Svědčí to o tom, že ruské jednotky mohou napadnout Ukrajinu prakticky bez varování,“ řekl obranný činitel, který pro svá tvrzení nepředložil žádné důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám