Hlavní obsah

EU zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska a omezí používání kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Nová opatření představují čtvrtý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu, koordinovaný se Spojenými státy a dalšími spojenci ze skupiny G7.

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 zruší Rusku doložku nejvyšších výhod, otevírá se tak cesta k uvalení cel na širokou škálu ruského zboží, upozornila agentura Reuters.

Konec běžných obchodních vztahů s Ruskem, oznámil Biden

Válka na Ukrajině

Spojené státy zakážou dovoz ruského alkoholu, mořských plodů a diamantů. USA současně rozšíří seznam sankcionovaných ruských oligarchů a zakážou vývoz luxusního zboží do Ruska.

Rusko je 23. největším obchodním partnerem USA. Vzájemná obchodní výměna loni činila 36,1 miliardy dolarů (829 miliard Kč), z čehož 29,7 miliardy dolarů (682 miliard Kč) tvořil dovoz z Ruska. Zhruba tři pětiny připadly na ropu, uhlí a plyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám