Hlavní obsah

EU ustoupila Maďarsku. Na sankčním seznamu nebude patriarcha Kirill

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Hlavní představitel ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill nebude na protiruském sankčním seznamu Evropské unie. Sedmadvacítka tak vyhověla středečnímu požadavku Maďarska, které přijetí šestého balíčku sankcí blokovalo.

Foto: Profimedia.cz

Patriarcha Kirill

Článek

Brusel přitom nařkl Kirilla z toho, že podporoval ruskou invazi na Ukrajinu a také z toho, že slouží jako hlásná trouba režimu prezidenta Vladimira Putina. V květnu při kázání Kirill prohlásil, že „Rusko nikdy nikoho nenapadlo“ a že „nechce jít do války“.

Maďarsko znovu zablokovalo protiruské sankce, tentokrát kvůli patriarchovi Kirillovi

Evropa

Když se však patriarcha objevil na chystaném sankčním seznamu, ozvalo se Maďarsko. Jeho zástupci opakovaně prohlašovali, že zařazení Kirilla na černou listinu považují za zasahování do náboženské svobody.

Od začátku invaze na Ukrajinu Evropská unie zařadila na sankční seznam přes tisíc lidí. V šestém balíčku cílila i na Kirilla. Jeden z diplomatů EU to pro server Euronews označil jako „politiku rukojmího“. K prosazení sankčního balíčku je totiž nutný souhlas všech 27 zemí bloku.

V průběhu jednoho týdne se jedná o druhé politické vítězství maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten v pondělí zajistil neomezenou výjimku pro ropovody výměnou za schválení námořního ropného embarga.

Reklama

Výběr článků

Načítám