Hlavní obsah

EU je připravena zavést další sankce vůči Rusku, řekla von der Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Evropská unie je připravena uvalit další sankce na Rusko, pokud se situace na Ukrajině dál zhorší. Při návštěvě Bratislavy to ve čtvrtek řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Foto: Kenzo Tribouillard, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

„Sankce, které jsme již zavedli, budou mít na Rusko masivní dopad. Pokud se situace bude zhoršovat, zavedeme další sankce. Musíme být připraveni také na odvetná opatření ze strany Ruska,“ řekla von der Leyenová na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Krimi

I kdyby Moskva zastavila dodávky plynu, podle předsedkyně EK je Evropa připravena zvládnout současnou topnou sezonu. „Naši partneři, kteří dodávají zkapalněný plyn, jsou nám ochotni poskytnout další dodávky. Jsme připraveni odbourat závislost na ruském plynu a dalších energiích,“ zdůraznila.

Předseda slovenské vlády upozornil, že nejen Slovensko, ale také Evropská unie je závislá na zdrojích energie z Ruska, jako je ropa, plyn a jaderné palivo.

Právo k pobytu

Evropská komise navrhuje dočasný ochranný mechanismus, aby uprchlíci z Ukrajiny dostali okamžitě právo k pobytu v Evropské unii na jeden rok s možností prodloužení na dva roky. „Otevře se jim tak pracovní trh, své děti mohou dát do škol, budou mít nárok na zdravotní péči,“ upřesnila von der Leyenová.

Kolony na hranicích? Ukrajinští celníci nespěchají a dál berou úplatky, říká svědek

Válka na Ukrajině

Unie poskytne uprchlíkům pomoc ve výši 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun). „Je potřebné vytvořit humanitární koridory, aby konvoje s pomocí mohly projet na Ukrajinu a uprchlíci mohli opustit Ukrajinu,“ dodala von der Leyenová. Předsedkyně EK poděkovala Slovensku, které přivítalo už 80 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Heger zdůraznil, že svět je v odsouzení ruské agrese jednotný. „141 zemí odmítlo a odsoudilo agresi Ruské federace na Ukrajinu. Jednota a soudržnost překvapila i Vladimira Putina,“ řekl Heger.

Reklama

Výběr článků

Načítám