Hlavní obsah

EU by měla zavést sankce proti oligarchům, tvrdí Navalnyj

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj vyzval Evropskou unii, aby tvrdě postihla oligarchy blízké Kremlu. Kritik Kremlu se nyní zotavuje v Německu z otravy zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Foto: Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

„Sankce proti celé zemi nefungují. Nejdůležitější je uvalit zákaz vstupu zmrazit aktiva lidem, kteří profitují z režimu. Zpronevěřují peníze, kradou miliardy a o víkendu odlétají do Berlína nebo Londýna. Kupují si drahé byty a vysedávají v kavárnách,“ řekl Navalnyj německému deníku Bild.

Sankce by měly podle něj postihnout i hlavního dirigenta Mnichovské filharmonie Valerije Gergijeva, který je stoupencem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Třesou se mi ruce, ale zotavuji se rychle, vzkázal Navalnyj

Evropa

Navalného pobouřilo, že Rusko nijak nepomohlo s vyšetřováním jeho otravy. „Nevyvinuli ani snahu, aby budili zdání, že vyšetřují,“ řekl Bildu a zopakoval svůj názor, že jej otrávili na přímý Putinův rozkaz. Zkritizoval také bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který je Putinovým přítelem a lobbistou ruských energetických firem. Označil jej za „poslíčka Putina, který chrání vrahy“.

Navalnyj: Za mojí otravou stojí Putin

Evropa

Německo v úterý uvedlo, že diskutuje se svými partnery o tom, jaké kroky podniknout poté, co Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v Navalného krvi byla nalezena nová a dosud nenahlášená varianta novičoku.

Navalnyj se mohl novičokem otrávit sám, řekl Putin

Evropa

Navalnyj byl v bezvědomí letecky přepraven do Berlína poté, co 20. srpna při vnitrostátním letu na Sibiři zkolaboval. Mezitím se zotavil natolik, že byl propuštěn z berlínské kliniky. Do Ruska se chce vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám