Hlavní obsah

Corbyn zveřejnil dokumenty z jednání o zdravotnické dohodě s USA. Mohla by Britům zdražit léky

Londýn

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn ve středu zveřejnil dokumenty, které ukazují, že konzervativci během dvou let jednání s USA o obchodní dohodě byli ochotni udělat velké ústupky ve zdravotnictví, které by vedly ke zdražení péče. Podle Corbyna 451 stránek dokumentů ukazuje, že Boris Johnson neříkal pravdu, když tvrdil, že nedovolí privatizaci britského systému.

Foto: Toby Melville, Reuters

Jeremy Corbyn ukazuje dokumenty o jednání konzervativců s USA

Článek

Z dokumentů o šesti kolech jednání o budoucí obchodní dohodě mezi Velkou Británií a USA je patrné, že Spojené státy měly zájem vstoupit do britského státního systému zdravotní péče NHS. Johnson se dušoval, že NHS nebude na prodej, dokumenty však ukazují, že se jednalo o erozi stávajícího systému.

„Necenzurované dokumenty zcela roztrhaly popření Borise Johnsona,“ řekl Corbyn a dodal: „Nyní jsme získali dokumenty, že za vlády Borise Johnsona byla otázka NHS na stole a že bude na prodej. Snažil se to skrýt v tajné agendě a dnes to vyšlo najevo. Mluvíme o tajných jednáních o dohodě s Donaldem Trumpem po brexitu.“

Johnson v historické debatě slíbil brexit 31. ledna

Evropa

Corbyn sice nedoložil, že by Johnson umožnil do britského systému vstoupit privátním společnostem, ale ukázal, že by dohoda vedla ke zdražení léků. Obě strany totiž jednaly o prodloužení licenční ochrany léků, které by zabránilo použití levnějších generik. „Delší platnost patentů může znamenat jediné - dražší léky,” řekl Corbyn. Jako příklad si vzal Humiru, která se používá při Crohnově chorobě a revmatické artritidě. „Balení stojí NHS 1409 liber. V USA stojí stejné balení 8115 liber. Jedním z důvodů, proč jsou americké léky dražší o 250 procent, je patentový režim.”

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn s dokumenty o jednání konzervativců s USA

Johnson podle BBC vše odmítl jako „totální nesmysl“: „Lidé by neměli věřit tomu, co (Corbyn) říká.“ Dodal, že může dát železnou garanci, že se o NHS nebude jednat. Ve volebním programu konzervativců, který byl zveřejněn o víkendu, stojí, že ani o zdravotních službách, ani o cenách léků se nebude jednat.

Podle Corbyna však byla jednání v pokročilém stadiu.

Ticho o antisemitismu 

Corbyn se ve středečním vyjádření ale nijak nevyjádřil k problému, který sám má. Hlavní britský rabín Ephraim Mirvis v úterý oznámil, že antisemitismus je ve straně hluboce zakořeněn.

Corbynův jed antisemitismu tráví duši britského národa, varuje vrchní rabín

Evropa

Nejde jen o brexit

Zaměření na citlivou oblast zdravotnictví může předvolební kampaň posunout od otázky brexitu, kvůli které se předčasné volby konají.

Konzervativci ve snaze vyhrát a prosadit brexit už udělali řadu ústupků k voličům. Slíbili zvýšit počet sester do roku 2024 na 50 000 a obnoví se podpora lidem, kteří na ně budou studovat, zrušená v roce 2017. Počet policistů se má zvýšit o 20 000, a bude schválen tzv. trojitý zámek, který zablokuje zvýšení daně s příjmu a zdravotního pojištění i DPH během následujících pěti let. Zvýší se i hranice platů, na kterou se odvádí peníze na zdravotní pojištění, a na opravu silnic se dá půl miliardy liber, tedy desetkrát více, než konzervativci slibovali v březnu.

Lídr konzervativců slíbil ”rozumné” snížení daní v celkové hodnotě 23,5 miliardy liber (téměř 700 bilionů Kč). Nově chtějí nicméně konzervativci zavést jen digitální daň.

Corbyn se snaží otázku brexitu dostat do pozadí, protože mnozí voliči labouristů jsou zastánci odchodu z Unie. Předseda labouristů je dlouhodobě kritizován v kvůli nejasným vyjádřením k brexitu a dosud neřekl, zda odchod své země z EU v principu podporuje, či nikoli. Minulý týden řekl podle ČTK v televizi, že by v případě referenda nepodpořil ani jednu variantu: „Jakožto předseda vlády, pokud jím v té době budu, zaujmu neutrální postoj, abych mohl věrohodně uskutečnit jeho výsledek (referenda).”

Reklama

Výběr článků

Načítám