Hlavní obsah

Chlapec na Sibiři dostal krávu, kterou žádal od Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kráva, iPhone či zájezd do Soči, to jsou jen některé příklady dárků, které získali Rusové poté, co se obrátili se svými problémy a tužbami přímo na prezidenta Vladimira Putina. Tento čtvrtek tak vešlo ve známost, že třináctiletý Aljoša Sokolnikov ze vsi v sibiřském Jakutsku, který během červnové debaty hlavy státu s národem, vysílané ruskými televizemi v přímém přenosu, žádal o kravičku, nyní skutečně krávu obdržel, uvedla ruská redakce BBC na svém webu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Chlapcova žádost se v červnu ani nedostala na obrazovky, ale nahrál ji operátor a následně se jí zabývaly místní úřady. Chlapcova rodina nejprve dostala od republikového ministerstva zemědělství nabídku, aby se zapojila do programu Agrostart-up s příslibem, že dostane na nákup krávy grant. Nakonec si ale žádost vzala na starost vládní strana Jednotné Rusko – a chlapec krávu dostal.

„Informace v médiích o podobných dárcích se obvykle objevují po debatách s prezidentem nebo po dopisech adresovaných hlavě státu. Z hlediska public relations je to bezchybná taktika, která zvyšuje loajalitu obyvatelstva a využívá víru v zázraky, vypěstovanou pohádkami o štědrém dobrodinci či dobrém carovi,“ upozornila BBC.

Putin prodloužil o další rok zákaz dovozu potravin ze Západu

Ekonomika

Během stejné debaty si penzistka Svetlana Kultyginová postěžovala Putinovi, že jí už 20 let nezavedli do domu plyn, přestože se tak stalo v případě chat prominentů, které prý plyn mají. Stížností se zabýval gubernátor Sverdlovské oblasti, vyšetřovatelé i prokuratura. Ale výsledkem bylo, že penzistce přivezli náklad palivového dříví s vysvětlením, že plyn zapojí nejdříve za dva roky – až dostavějí potrubí. A také se přišlo na to, že žádné „papalášské“ chaty v sousedství nejsou – ty jsou zřejmě na místech, kam už byl plyn zaveden.

Putin letos daroval dva fotbalové dresy – tréninkový a pro zápasy – desetiletému Makarovi z Tambovky v Amurské oblasti, o které chlapec poprosil v dopise. „Synek má od dětství moc rád našeho prezidenta,“ svěřila se maminka.

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Evropa

Žák Danila Prilepa se před čtyřmi lety v televizním přenosu zeptal šéfa státu, jak řeší problém se zkorumpovanými hodnostáři, a postěžoval si na pomalé přidělování dotací na bydlení pracovníkům ministerstva vnitra v jednom ze sibiřských regionů, což je problém, který trápí chlapcovu rodinu. Putin se zeptal, zda mu otázku někdo připravil, a hoch odvětil, že jej na to připravil život. A postěžoval si, že jej prezidentova odpověď neuspokojila, podobně jako v případě mnoha dalších občanů, protože jí chyběla konkrétnost.

Prilepa pak dostal zlatý iPhone s Putinovým portrétem v hodnotě 184 tisíc rublů (asi 56 tisíc korun podle současného kurzu) od úpravce chytrých mobilů; daná společnost se takto rozhodla odměnit autora nejlepší otázky. Technicky sice nešlo o dárek od Putina, ale od soukromé firmy, nicméně ta vysvětlila, že Putin nakonec udělil náležitou pozornost problému, který chlapec nastolil. BBC dodala, že není těžké uhodnout, že tímto způsobem se o existenci firmy dozvědělo více lidí.

Žák si troufl opravit Putina v dějepise a byl pokárán. Kreml se ho zastal

Koktejl

Putin v roce 2017 daroval k narozeninám zájezd do Soči Anastasiji Votincevové z Iževska, která si mu postěžovala, že má byt v havarijním stavu. Putin do Iževska přijel na pracovní návštěvu a rozhodl se Anastasii osobně navštívit: žena žila spolu se sestrou a třemi dětmi v jediném pokoji ve zchátralém domě. Tehdy také prezidentovi řekla, že ani ona, ani její rodina nikdy nebyli u moře. Putin jí během návštěvy daroval kytici a zájezd do Soči, zatímco obdarovaná za hlavní dar označila samého Putina. „Byla to nejlepší dovolená v našem životě,” pochvalovala si po návratu z černomořského letoviska. O rok později dostala byt, stejně tak její sestra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám