Hlavní obsah

Chersonu se nevzdáme, bude navždy ruský, prohlašuje ve městě tajemník Putinovy strany

Cherson

Rusko zůstane v Chersonu navždy, prohlásil v pátek v okupovaném městě na jihu Ukrajiny tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Napsala to agentura Interfax. Ruská vojska dobyla Cherson a okolní oblast, která na jihu sousedí s již dříve anektovaným Krymem, na počátku března. Jedná se o jedinou ukrajinskou regionální metropoli, kterou se Rusům podařilo zcela ovládnout.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Chci říci ještě jednou: Rusko je zde navždy. O tom nesmí být nejmenších pochyb. Žádný návrat do minulosti nebude,“ prohlásil Turčak po schůzce s novým oblastním náčelníkem Vladimirem Saldem.

Ten ještě jako Volodymyr Saldo býval svého času chersonským starostou a ukrajinským poslancem, než jej Rusové dosadili do čela okupované oblasti.

Foto: Novinky

Červeně vyznačené oblasti by Rusové potřebovali k vytvoření pozemního koridoru do Moldavska. Snahu o jeho vytvoření nepotvrdili, nicméně pohyb jejich jednotek takovému úmyslu nasvědčuje.

Žádná okupace nebude, tvrdil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin a další představitelé jeho mocenského aparátu přitom od zahájení vojenské invaze na Ukrajinu, kterou nazývají speciální vojenskou operací, opakovali, že jim nejde o okupaci sousední země ani o svržení její vlády a samosprávy.

Internet v okupovaném Chersonu přesměrovalo Rusko na svou infrastrukturu

Internet a PC

Putin a jeho lidé mluvili o potřebě „demilitarizovat“ a „denacifikovat“ Ukrajinu, aniž by vysvětlili, co to vlastně má znamenat. Slibovali, že až ruská vojska tento úkol splní, zase se stáhnou. Obdobný slib se objevuje v ruských výrocích a oficiálních zprávách pravidelně; odstavec s touto informací zahrnuje do článků týkajících se Ukrajiny například agentura TASS i v současnosti.

Výroky Rusy dosazeného nového správce Chersonské oblasti ale svědčí spíš o tom, že se Moskva chystá region od Ukrajiny odtrhnout podobně jako separatistické republiky v oblasti Luhansku a Doněcku.

Rusko napadne neutrální Moldavsko, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Pomoc jako úplatek

Turčak oznámil, že v předvečer 9. května, který Rusko slaví jako den vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem, dostanou všichni váleční veteráni v Chersonské oblasti dárky a také peněžité prémie od ruského prezidenta. Strana Jednotné Rusko otevře v Chersonu humanitární centrum, které pomůže s dodávkami potravin, léků a dalšího nezbytného zboží. Hodlá také pomoci při vývozu obilí z Chersonské oblasti.

Zastupitel z Chersonu je podezřelý z vlastizrady

Evropa

„Budeme pomáhat, tak jako pomáháme (separatistické) Doněcké a Luhanské lidové republice. V nejbližší době dorazí dobrovolníci z Jednotného Ruska,“ prohlásil.

Ruská propaganda vnímala ruskojazyčný Cherson jako proruské město, ale jeho obyvatelé k údivu ruských vojáků pravidelně proti okupaci demonstrovali. Ukrajinští představitelé nyní tvrdí, že se ruští okupanti snaží „zpracovat“ místní obyvatele podle scénáře vyzkoušeného při anexi Krymu, tedy včetně únosů, věznění a mučení přívrženců Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám