Hlavní obsah

Zastupitel z Chersonu je podezřelý z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nejmenovaný zastupitel na chersonské radnici za stranu My žijeme tady je podezřelý z vlastizrady. Podle kanceláře prokurátora předával Rusům jména vlastenců, pomáhal ruským jednotkám v přesunech a sloužil ruské propagandě. Byla na něj uvalena vazba.

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Článek

„Protože měl přístup k dokumentům, shromáždil a předal takzvanému kurátorovi - zástupci země agresora - informace o proukrajinských politicích, aktivistech, zástupcích bezpečnostních orgánů a účastnících bojů na východě Ukrajiny i jiné informace,“ uvedla prokuratura. Podezřelý podle ní navíc vyzýval představitele regionu, aby spolupracovali s okupanty, organizoval rozmístění vojáků Ruské federace a pomáhal při opravách jejich techniky.

Za vlastizradu mu hrozí trest doživotí. Předběžné vyšetřování provádí chersonské oddělení bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU).

Zrádci. Zelenskyj odvolal dva generály ukrajinské tajné služby

Evropa

List Ukrajinska pravda upozornil, že v zastupitelstvu je několik členů strany My žijeme tady. Pochází z ní i starosta Ihor Kolychajev. Ten už 5. dubna oznámil, že příznivci Rusů jim předali databázi všech aktivistů. O čtrnáct dní později se ptal ústředních orgánů, jak má postupovat, když je město okupované a zda by samospráva měla pracovat i za okupace.

V Chersonu lidé demonstrovali proti okupaci, Rusové do nich začali střílet

Válka na Ukrajině

Cherson byl prvním správním centrem oblasti, které ovládly ruské jednotky, v tomto případě ty postupující z okupovaného Krymu.

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

Opakovaně se objevovaly informace, že ruští okupanti chtějí v Chersonské oblasti uspořádat referendum o odtržení od Ukrajiny a vyhlášení Chersonské lidové republiky. Pro Rusy je získání této oblasti přiléhající ke Krymu důležité, protože by umožnilo vytvořit pozemní most z Ruska přes Donbas na Krym. Ten by navíc šlo zásobovat vodou z Chersonské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám