Hlavní obsah

Česko se obrátilo na soud EU, aby pokutoval Polsko za další těžbu v Turówě

Turów

Česká republika požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu ve výši pěti milionů eur (asi 127,3 milionu korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v hnědouhelném dole Turów nedaleko hranic s Českem.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Česká republika žádá soud, aby uvalil pokutu ve výši pěti milionů eur denně na Polsko za to, že okamžitě nepřerušilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów,” píše se na Twitteru Soudního dvora. Ten v květnu Polsku na žádost Prahy nařídil okamžitě přerušit veškeré práce v Turówě.

Náměstek českého ministra zahraničí a vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU Martin Smolek uvedl, že Polsko dostalo lhůtu do 22. června, aby se k návrhu pokuty vyjádřilo.

Evropská komise se připojí k žalobě Česka na Polsko

Ekonomika

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale veřejně oznámil, že Varšava nařízení nedodrží, protože by to mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost Polska a zaměstnanost v regionu.

Česko chce Poláky motivovat

„Polská strana nyní dostala od Soudního dvora EU lhůtu do 22. června vyjádřit se k návrhu pokuty,” uvedl Smolek ve vyjádření pro ČTK. O tom, že Polsko dostane od Soudního dvora EU prostor pro vyjádření, hovořil minulý týden na výboru pro životní prostředí české Poslanecké sněmovny. Český postup má podle něj také motivovat Polsko k jednání o podmínkách budoucí dohody, jejíž návrh česká vláda odeslala v pondělí. Smolek upozornil, že v návrhu penále pro Polsko nebyl z české strany zahrnut žádný odklad uložení pokuty, lhůta je na soudu.

Ministři mají sjednat dohodu s Polskem o Turówu, zmocněnec má navrhnout penále

Ekonomika

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. České úřady ale upozorňují, že rozšíření dolu ohrozí zásobování vodou obyvatel příhraničních oblastí Libereckého kraje. Povede také podle nich k větší hlučnosti a prašnosti.

Česko nestáhne žalobu na Polsko kvůli Turówu, řekl Babiš. Polsko prý slíbilo dohodu

Evropa

Česko a Polsko ve čtvrtek zahájí jednání o mezivládní dohodě o Turówu. Smlouva obsahuje podmínky, jejichž plnění Praha chce po Varšavě před i po případném stažení žaloby podané k Soudnímu dvoru EU.

Polská vláda v úterý řešením sporu o Turów pověřila ministra státního majetku Jacka Sasina, ministra klimatu Michala Kurtyku, šéfa polské diplomacie Zbigniewa Raua a ministra pro evropské záležitosti Konrada Szymańského. Kabinet Mateusze Morawieckého měl dnes o celé kauze informovat poslance, tento bod ale vedení Sejmu stáhlo z programu.

Poláci budou bránit Turów, sáhnou znovu k blokádě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám