Hlavní obsah

Česko nestáhne žalobu na Polsko kvůli Turówu, řekl Babiš. Polsko prý slíbilo dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko nestáhne žalobu na Polsko kvůli dolu Turów, řekl v úterý ráno premiér Andrej Babiš. Odmítl tak tvrzení polského premiéra Mateusze Morawieckého, který tvrdil, že se se svým českým protějškem dohodli, že Česko žalobu u soudu EU vezme zpět. Polsko pak podle Babiše uznalo české námitky a chce dohodu.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Žádnou žalobu stahovat nebudeme... Nic takového nebude, to vylučuji," prohlásil Babiš.

Na tahu je nyní podle něj polská strana, aby navrhla možné řešení. Obě země by mohly uzavřít případnou mezivládní dohodu, ve hře jsou i finanční kompenzace, uvedl premiér. Česko ale ani v rámci možných jednání nebude žalobu stahovat, dodal.

Původně přitom Morawiecky mluvil opačně než nyní Babiš. „Zdá se, že jsme již velmi blízko k dohodě, která bude obsahovat projekty spolufinancované polskou stranou. Na základě této dohody Česká republika souhlasila se stažením žaloby u Soudního dvora EU,“ řekl Morawiecki.

Česko uspělo ve sporu o důl Turów, soud nařídil Polsku zastavit těžbu

Domácí

Unijní soud minulý týden v pátek nařídil, aby Polsko těžbu v dole Turów okamžitě zastavilo, a to až do doby, než se o sporu rozhodne. Morawiecki v pondělí řekl, že se Polsko verdiktu nepodřídí.

Polský premiér zdůraznil, že spolufinancování z polské strany znamená financování projektů z polského státního rozpočtu, peněz místních samospráv a společnosti PGE, která je vlastníkem dolu a elektrárny Turów.

„Společnost PGE také dokončí investice do zemního síta, které alespoň do určité míry bude eliminovat odtok vody a bude pracovat na filtrech, které mají chránit před prachem, jež proniká na českou stranu,“ dodal Morawiecki.

Podle polského premiéra se obě strany dohodly na vzniku odborné komise, která bude zkoumat problémy životního prostředí související s dolem.

„Jakmile se začne uskutečňovat tento plán, budeme moci říci, že celá záležitost je uzavřena a elektrárna a důl Turów budou nadále fungovat,“ zdůraznil.

Poláci chystají kvůli sporu o důl Turów blokádu na hranicích

Evropa

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, obojí vlastní společnost PGE. České úřady se na unijní justici obrátily letos v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje.

Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Reklama

Výběr článků

Načítám