Hlavní obsah

Poláci budou bránit Turów, sáhnou znovu k blokádě

Právo, Novinky, ČTK, PM, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko
Aktualizováno

Páteční rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nařizující dočasné, avšak okamžité zastavení těžby v hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic považuje polská vláda za nespravedlivé, nesprávné a nepřijatelné.

Foto: Michael Polák, Právo

Blokáda na přechodu Hrádek nad Nisou na Liberecku

Článek

Soud verdikt odůvodnil tím, že těžba dlouhodobě ohrožuje dostatek pitné vody v Libereckém kraji, jakož i její kvalitu. Vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření.

„V žádném případě neohrozíme energetickou bezpečnost země. Říkám, že rozhodně nebudeme riskovat zdraví polského lidu jen proto, že někdo v Lucemburku přijal takové rozhodnutí,“ řekl v sobotu v Radiu Olsztyn polský premiér Mateusz Morawiecki.

Česko uspělo ve sporu o důl Turów, soud nařídil Polsku zastavit těžbu

Domácí

Ještě v sobotu na výzvu organizace Ruče pryč od Turówa došlo k blokádě silnice vedoucí k česko-polskému hraničnímu přechodu Hrádek nad Nisou–Kopaczow a další blokáda je ohlášena na úterý, přičemž má být delší.

Polsko odmítne předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie splnit , uvedla v pondělí poslankyně Evropského parlamentu Anna Zalewská z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

„Důl se nezavírá načas, ale je to naprosto nezvratný proces.Uzavření dolu Turów zabije celý region,” řekla Zalewská podle agentury PAP. Připomněla vlastní zkušenost z rodné oblasti v okolí města Walbrzych, kde uzavření dolů způsobilo „dědičnou nezaměstnanost, dědičnou bídu”.

„Ukazuje se, že se nás dnes od evropského společenství dotýká stejné bezpráví a křivda jako kdysi od sovětského okupanta,” prohlásil na tiskové konferenci odborářský předák Jaroslaw Grzesik, kterého cituje PAP.

Reklama

Výběr článků

Načítám