Hlavní obsah

Červená čára byla překročena, je na čase Rusko izolovat, zní stále silněji od lídrů EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři zemí Evropské unie (EU) před týdnem a půl na summitu v Bruselu odbyli pátý balíček sankcí vůči Rusku se slovy, že se jím budou zabývat, až Rusko na Ukrajině překročí pomyslnou červenou čáru. Masakr civilistů ve městě Buča však všechno změnil.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Mezi členskými státy EU přibývá hlasů, které volají po obchodní blokádě Ruska a jeho kompletní izolaci od západního světa. „Červená čára byla překročena, a proto byla zahájena mise s názvem ‚Izolace Ruska od světa‘,“ odkazoval se server Euractiv na zdroj obeznámený se situací.

Pokud současné sankce nedonutí Rusko k přehodnocení situace, pak nefungují.
Simon Coveney, irský ministr zahraničí

Po úplném zákazu obchodování s Ruskem dlouhodobě hlasitě volá Polsko. Jenže zatímco ještě před týdnem nenašlo mnoho spojenců, teď se zdá, že se situace mění.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

„Pokud současné sankce nedonutí Rusko k přehodnocení situace, pak nefungují,“ řekl například irský ministr zahraničí Simon Coveney pro televizi RTÉ. Dodal, že jeho země bude tlačit na výrazné zpřísnění sankcí „nad rámec toho, co jsme udělali doteď“.

Coveney hovořil o sankcích na ruskou energetiku, zamezení přístupu do evropských přístavů či o zablokování přístupu všech ruských bank do systému SWIFT.

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Ekonomika

Také irský premiér Micheál Martin se nechal slyšet, že na Moskvu je třeba vytvořit každý myslitelný tlak jako důsledek otřesných a barbarských zločinů ruských jednotek na Ukrajině.

Ožehavé téma plynu

Dokonce i francouzský prezident Emmanuel Macron připustil, že jednou z možností je embargo na ruskou ropu a uhlí. Tématu ruského plynu se ale vyhýbal.

Právě ruský plyn rezonuje napříč všemi diskusemi evropských politiků. Evropa je na něm totiž závislá, 40 procent dodávek na starý kontinent obstarává právě Rusko.

Návrh Polska na obchodní blokádu Ruska je nerealistický, myslí si Stanjura

Domácí

Například Rakousko už prohlásilo, že sankce směřující na ruský plyn nepodpoří, protože by postih tohoto typu zasáhl Evropu více než Rusko. Samotné Rakousko dostává z Moskvy 80 procent veškerého svého zemního plynu a už současné sankce mají na Vídeň vliv. Výhled ekonomického růstu pro rok 2022 spadl z pěti na tři a půl procenta.

„Pořád je to růst, ale už ne v takové podobě, v jaké jsme si ho představovali a jak bychom potřebovali,“ uvedl ministr financí Magnus Brunner a dodal, že Rakousko by preferovalo další sankce vůči jednotlivým osobám, organizacím a institucím.

Návrh Polska na obchodní blokádu Ruska je nerealistický také podle českého ministra financí Zbyňka Stanjury. „Nemyslím si, že by takový návrh měl šanci,“ řekl České televizi. Stávající čtyři balíky sankcí vůči Rusku podle něj fungují.

Kolik Bučí budeme potřebovat, než přejdeme k embargu na ruský plyn a ropu?
Náměstek Italské demokratické strany Enrico Letta

V rámci EU se ale najdou také země, které by se sankcemi na ruský plyn problém neměly. Pobaltské státy například ruský plyn zdaleka nevyužívají v takové míře. Litva dokonce už vůbec a její prezident Gitanas Nausėda vyslal zbytku Unie jasný vzkaz: „Když to můžeme udělat my, může i zbytek Evropy.“

Silného spojence by původní polský návrh mohl najít v Itálii. Ta od začátku ruské invaze na Ukrajinu urychluje proces diverzifikace energií. Na jejich dodávkách se dohodla s Alžírskem, Libyí, Mosambikem, Kongem, Angolou, Katarem i s Ázerbájdžánem.

USA znemožnily ruské vládě uhradit splátky dluhopisů z rezerv u amerických bank

Ekonomika

Ruský plyn před začátkem invaze pokrýval 40 procent italských potřeb.

„Čas vypršel. Kolik Bučí budeme potřebovat, než přejdeme k embargu na ruský plyn a ropu?“ tázal se v sobotu náměstek Italské demokratické strany Enrico Letta.

„V tuto chvíli je obtížné ospravedlnit a tolerovat energetickou závislost na Rusku,“ přiznal v neděli ministr pro ekologickou transformaci Roberto Cingolani.

Reklama

Výběr článků

Načítám