Hlavní obsah

Čech na Islandu: Konečně se vyspím, jediné obavy kvůli sopce má rodina v Česku

Reykjavík

Na klidný spánek se po několika týdnech konečně těší obyvatelé Islandu poté, co v pátek vybuchla sopka Fagradalsfjall. „V hlavním městě byly otřesy cítit někdy i šestkrát za den. První dva dny to bylo docela ´vzrůšo´, ale pak už spíše jen otravné,” popsal Novinkám IT specialista Martin Čech, který na Islandu žije už třetím rokem.

Foto: Islandská pobřežní stráž, Reuters

K erupci došlo asi 30 kilometrů od Reykjavíku.

Článek

Že se k výbuchu schyluje, avizoval sopečný masiv vzdálený asi třicet kilometrů od hlavního města Reykjavíku několik týdnů dopředu častými a místy i velmi silnými otřesy země.

V práci jsme dokonce měli anketu, kdo si myslí, že sopka skutečně bouchne. Většina byla pro variantu ne

„Ty nejsilnější měly 5,5 až 6 stupňů, což už je hodně. V práci v šestém patře to byla docela legrace, úplně člověk cítil, jak se ten dům houpe,” popisuje Čech s tím, že na Islandu jsou naštěstí na takové události připraveni a konstrukce budov jsou na zemětřesení uzpůsobené. „I když doma mi občas něco spadlo na zem,” připouští.

Islanďané jsou z výbuchu sopky nadšení

Evropa

Co bylo přes den, zejména pro našince ze srdce Evropy, kde se silnější zemětřesení prakticky nevyskytují, netradičním zážitkem, se během nocí stalo proklínaným „zpestřením”: „Pořád mě to budilo, talířky se třepají, jako kdyby nad městem letěl bombardér, postel se třepe, vlastně všechno se třepe. A pokud je to někdy i párkrát za noc, je to už fakt otravné.”

To, že skutečně dojde k erupci vulkánu, však nebylo do poslední chvíle jisté. „Nedá se to nikdy přesně říct, v práci jsme dokonce měli anketu, kdo si myslí, že sopka skutečně bouchne. Většina byla pro variantu ne,” usmívá se Martin Čech.

 Bojí se hlavně doma

Samotná erupce prý už v hlavním městě Islandu cítit nebyla. „Seděl jsem doma, cvičil na klavír a pil plechovku Plzně, když mi to na Facebook napsala kamarádka. Fyzicky to cítit nešlo,” dodává.

Foto: Hildur Hlín Jónsdóttir, ČTK/AP

Výbuch islandské sopky tentokrát nepřinesl žádné větší škody.

Fagradalsfjall naštěstí nezopakovala scénář své v Evropě slavnější kolegyně Eyjafjallajökull, jejíž erupce v roce 2010 na dlouhé týdny kvůli množství sopečného popela ve vzduchu prakticky zastavila leteckou dopravu nad velkou částí Evropy i USA.

Žádnou vážnější krizi tentokrát místní odborníci podle Čecha nepredikují: „Vědělo se, že když to vybouchne, bude to jen trochu bublat a žádná katastrofa nehrozí, že se maximálně pozastaví nějaké lety, protože sopka je kousek od letiště.”

Ani k tomu nakonec přes původní chybné informace nedošlo a provozu na mezinárodním letišti Keflavík se výbuch nijak nedotkl.

Jediný, kdo měl ze situace obavy, tak prý byla jeho rodina doma v Čechách: „Celý den mi zvoní telefon a musím uklidňovat rodinné příslušníky, že jsem v pořádku.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám