Hlavní obsah

Islanďané jsou z výbuchu sopky nadšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuch vulkánu na Islandu poblíž Reykjavíku v noci na sobotu byl v této oblasti ostrovního státu první erupcí za 800 let. Vzhledem k tomu, že se podle informací listu The New York Times nikomu nic nestalo, zvědaví Islanďané si vyrazili místo přírodního úkazu prohlédnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky na Islandu z leteckých záběrůVideo: Reuters

 
Článek

Dramatická podívaná, během které naštěstí nikdo neutrpěl žádná zranění, místní obyvatele nadchla, a to včetně světoznámé islandské zpěvačky Björk, která na sociálních sítích dala najevo úlevu, že „se příroda projevuje”. Má prý radost, že „to stále funguje”.

Živé vysílání z místa výbuchu sopky

Jistá obyvatelka rybářského městečka Grindavík, ležícího asi osm kilometrů od erupce, agentuře Reuters řekla, že z okna vidí rudou záři na obloze. „Všichni nasedají do aut, aby se tam jeli podívat,” dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky na IslanduVideo: Reuters

Úřady ovšem vyzvaly lidi, aby se k lávě nepřibližovali, zůstali v uzavřených prostorech a neotvírali okna. Zdá se ale, že varování je slabší než touha obyvatel spatřit na vlastní oči výbuch sopky, který byl po desítkách tisíc zemětřesení předvídán.

Foto: Profimedia.cz

Výbuch sopky nikoho nezranil.

Výbuch nastal na poloostrově Reykjanes zhruba 30 kilometrů na jihozápad od metropole, uvedl islandský meteorologický úřad.

Na Islandu vybuchla sopka nedaleko Reykjavíku

Evropa
Foto: Islandská pobřežní stráž, Reuters

K erupci došlo asi 30 kilometrů od Reykjavíku.

První známky sopečné činnosti zaznamenala meteorologická stanice v pátek ve 22:40 SEČ. Erupci pak potvrdily satelitní snímky a webové kamery, uvedla stanice na svém webu. Na Twitteru napsala, že seismografy ale zaznamenaly jen velmi malé turbulence.

Na jaře 2010 erupce sopky Eyjafjallajökull vyvrhla do atmosféry sopečný popel do výše několika kilometrů, což vedlo k ochromení letecké dopravy v Evropě. Podle britské BBC se neočekává, že by podobná situaci nastala i nyní.

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.

První jarní den přináší rovnodennost a oficiální konec zimy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám