Hlavní obsah

Bývalý ukrajinský ministr obrany chtěl s Rusy válčit o Krym

– Kyjev

Admirál Ihor Teňuch, který byl v roce 2014 krátce ukrajinským ministrem obrany, ve výpovědích v případu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče uvedl, že byl připraven rozpoutat válku o Krym, ale politici z rady národní bezpečnosti a obrany nechali ukrajinské jednotky stáhnout z poloostrova bez toho, aby se postavily ruským vojskům na odpor. Výňatky z admirálova svědectví zveřejnil Janukovyčův obhájce.

Foto: Profimedia.cz

Ihor Teňuch

Článek

Admirál byl ministrem od 27. února do 25. března 2014. Rusko poloostrov anektovalo po obsazení ruskými vojsky a mezinárodně neuznávaném referendu. Ukrajinské posádky na poloostrově byly zablokovány ruskými vojáky v neoznačených uniformách.

Na konci března směli ukrajinští vojáci z poloostrova odejít s částí techniky. Podle Kyjeva se na Ukrajinu vrátily asi čtyři tisícovky vojáků, dalších 11 tisíc se rozhodlo na poloostrově zůstat.

Foto: ti, Právo/Novinky

Hrdě se stáhnout

Exministr při výslechu uvedl, že na zasedání rady národní bezpečnosti a obrany 23. března 2014 navrhl pokusit se o průlom k obklíčeným posádkám na Krymu. Ale tehdejší šéf prezidentské kanceláře Serhij Pašinskij prohlásil, že je nutné vyslechnout názor i dalších členů rady.

Podle admirála následně vystoupil nynější ministr obrany Stepan Poltorak, který prý navrhl, aby se ukrajinské jednotky „s hrdě vztyčenými prapory” stáhly z Krymu.

Sám Poltorak mezitím tuto verzi popřel: na rozhodování o stažení z Krymu se nepodílel, nebyl tou dobou ani členem rady. Protokol s admirálovou výpovědí podle něj svědčí jen o tom, že Teňuch „byl tak vyděšený, že si neuvědomoval, kde je a co je” - natolik jsou jeho tvrzení nemístná.

Bránit Krym nechtěla ani Tymošenková

Proti tomu, aby se o Krym bojovalo, se podle admirála na vzpomínaném jednání rady ostře ohradila expremiérka Julija Tymošenková, kterou podpořil tehdejší premiér Arsenij Jaceňuk. Tymošenková prý argumentovala, že admirál nechápe situaci, že vyprovokuje Rusko k válce jako gruzínský prezident Michail Saakašvili, který prohrál boj o provincie ovládané separatisty, a že se nelze zajímat jen o Krym a opomíjet Ukrajinu jako celek.

Foto: Reuters

Kontrolní stanoviště vybudované etnickými Tatary a ukrajinskými nacionalisty na silnici spojující Krym s ukrajinskou Chersonskou oblastí

„Nemáme právo opakovat jeho (Saakašviliho) chyby. Ani jeden tank nesmí vyjet z kasáren, ani jeden voják se nesmí chopit zbraně, protože to bude znamenat porážku,” varovala Tymošenková podle admirála.

Jaceňuk pak podle něj shodil ze stolu i admirálův návrh vyslat na Krym vládní komisi. Ministr také marně navrhoval rozmístit vojska na východu Ukrajiny, kde následující měsíc vypukl konflikt s proruskými separatisty.

Než aby se vzdal, raději odstoupil

Teňuch nezískal pro své návrhy podporu, a tak na protest proti vzdání se Krymu bez boje odstoupil.

Anexi Krymu ukrajinští vojáci prakticky nekladli odpor, vše se odehrálo téměř bez krveprolití. Janukovyč, který v únoru 2014 utekl do Ruska, je v Kyjevě souzen v nepřítomnosti za vlastizradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám