Hlavní obsah

Bývalý německý kancléř Schröder opouští ruskou firmu Rosněfť

– Berlín

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder se rozhodl skončit v dozorčí radě ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Firma v pátek oznámila, že jí Schröder sdělil, že nemůže mandát v dozorčí radě dále vykonávat, píše server týdeníku Focus. Expolitikovi hrozí zařazení na sankční seznam EU.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

Rozhodnutí, že rezignuje na svůj post přišlo den poté, co mu rozpočtový výbor Spolkového sněmu odebral peníze na kancelář, na kterou měl nárok z pozice bývalého šéfa německé vlády.

Pro Schrödera, který se odmítá jasně distancovat od Ruska, to byl mírnější trest, protože mu zůstal výsluhový důchod a také nárok na státem placenou ochranku. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU totiž chtěla bývalému kancléři sebrat veškeré výhody s výjimkou ochranky.

Ukončete válku co nejdříve, vyzývá Schröder Rusko

Válka na Ukrajině

Na kancelář a personální výdaje obdržel Schröder loni od daňových poplatníků 407 tisíc eur (přes deset milionů Kč). Kancelář je nyní prázdná, neboť zaměstnanci krátce po invazi podali výpověď. Zaměstnanci bez práce nezůstali, jejich formálním zaměstnavatelem je totiž kancléřství, proto přešli na jiné pozice.

Evropský parlament se také velkou většinou hlasů vyslovil pro zařazení někdejšího kancléře na sankční seznam Evropské unie. To by mohlo vyústit až ve zmrazení či zabavení majetku. Německý ministr financí Christian Lindner v rozhovoru s deníkem Die Welt nevyloučil, že by německá vláda mohla s takovým krokem vyslovit souhlas.

Vytočená SPD: Schröder je ostudou Německa, vyhoďte ho

Evropa

Schröderovi také hrozí mu vyloučení z řad SPD. Odebrání členství je ale náročný proces, proto z vedení strany opakovaně na adresu bývalého kancléře zaznívají výzvy, aby odešel dobrovolně.

Bývalý kancléř neodsoudil Rusko za vojenskou invazi na Ukrajinu. Pouze uvedl, že Rusko i Západ se dopustily chyb, což ale Moskvu neopravňuje k tomu, aby na obranu svých bezpečnostních zájmů nasadila vojenské prostředky.

Reklama

Výběr článků

Načítám