Hlavní obsah

Australský premiér mi lhal, řekl Macron ke zrušené dohodě o ponorkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil v neděli australského premiéra Scotta Morrisona, že mu v lhal ohledně zrušené smlouvy na dodání ponorek. Oba se od zrušení kontraktu viděli poprvé v neděli v Římě na summitu G20. Macronovo vyjádření ukazuje, že obnovení důvěry mezi oběma zeměmi nebude snadné, uvedla stanice CNN.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Emmanuel Macron na tiskové konferenci při summitu G20 v Římě

Článek

„Chovám velkou úctu k vaší zemi, chovám velkou úctu k vašim lidem a mám mezi nimi hodně přátel,“ řekl australským novinářům, kteří pokrývají summit G20, francouzský prezident. „Musím však říci, že když k sobě chováme úctu, musíte být upřímní a chovat se konzistentně v souladu s tím,“ dodal Macron.

Na otázku australských reportérů, jestli si myslí, že mu Morrison lhal, odpověděl šéf Elysejského paláce jednoznačně: „Nemyslím si to, vím to.“

Morrison, který vystoupil před novináři později, popřel, že by lhal. Říkal prý Macronovi, že Austrálie zrušila dohodu s Francií o nákupu ponorek, protože ponorky s konvenčním pohonem zemi už nevyhovují a chce ponorky s pohonem jaderným, které Canbeře slíbil Washington v rámci nového paktu AUKUS uzavřeného mezi USA, Austrálií a Velkou Británií.

„Vyjádřil jsem se velmi jasně v tom, že to, co by nám bylo poskytnuto, už nadále nedopovídalo našim strategickým zájmům,“ řekl.

Podle něj pak nastala v programu několikaměsíční pauza. „Poté jsme sdělili Macronovi naše závěrečné rozhodnutí,“ dodal.

Austrálii se i před zrušením kontraktu francouzské ponorky líbily, výrobce chce odškodné

Evropa

Ještě v den, kdy Morrison oznamoval spolu s britským premiérem Borisem Johnsonem a americkým prezidentem Joem Bidenem vznik nového paktu a současně s tím i to, že si Austrálie pořídí osm amerických jaderných ponorek, ovšem dostal francouzský výrobce dopis, v němž Austrálie vyjadřovala spokojenost s postupem francouzského projektu.

Pro Francii zrušení zakázky představuje velkou ránu, ponorky byly navíc vyvíjeny speciálně pro australské námořnictvo. Francouzské – původně jaderné – ponorky byly na žádost Austrálie upravovány pro konvenční pohon. Francie by tedy mohla Austrálii dodat i ponorky s jaderným pohonem, Canberra se však dohoda s Američany.

Naštvaná Čína vyhrožuje: Austrálie se může stát terčem jaderného útoku

Svět

Americký prezident Biden v pátek uvedl, že si myslel, že Francie byla o zrušeném kontraktu na ponorky informována ještě před oznámení vzniku paktu AUKUS. Připustil také, že ohlášení nového bezpečnostního paktu bylo neohrabané.

Vyšachovaná Francie v regionu

Nejde však jen o dodávku ponorek pro australské námořnictvo. Problémem je i složení samotného paktu AUKUS, který má čelit v indopacifické oblasti čínské rozpínavosti. Čína si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře a na umělých ostrovech na sporných atolech vybudovala základny, z nichž mohou čínské jadrné bombardéry H-6 ohrožovat australské území.

Bude Británie bránit Tchaj-wan před Čínou? USA, Austrálie a Spojené království ustavily nový pakt

Svět

V paktu je zastoupena i Velká Británie, která má v oblasti dvě závislá území, polynéské Pitcairnovy ostrovy a Britské indickooceánské území s hlavním městem Diego Garcia, kde se nachází velká americká základna. Celkem zabírají plochu 107 km čtverečných

Francie, jež má v oblasti více zámořských území – Novou Kaledonii, Réunion, Mayotte – s celkovou rozlohou přes 21 000 km čtverečných, v něm zastoupena není.

Morrison uvedl, že jeho vláda už začala zlepšovat vztahy v oblastech, kde mají obě země společné zájmy, zejména v indopacifické oblasti, ale dodal, že „to zabere čas!“.

Reklama

Výběr článků

Načítám