Hlavní obsah

Američané dodají na Ukrajinu další raketomety HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější americký balík vojenské pomoci Ukrajině bude zahrnovat další čtyři salvové raketomety HIMARS, které v posledních týdnech pomáhají Ukrajincům útočit na sklady zbraní a další pozice ruských okupantů. Oznámil to podle agentury Reuters ministr obrany Spojených států Lloyd Austin. Počet těchto systémů vyslaných na Ukrajinu tak stoupne na 16.

Foto: Foto Profimedia.cz

Systém M142 HIMARS na základně na Floridě.

Článek

Washington aktuálně připravuje již 16. sadu vojenského vybavení pro zemi bránící se od února ruskému útoku, uvedl v úterý mluvčí americké rady pro národní bezpečnost John Kirby. USA jsou v tomto směru pro Kyjev nejvýznamnějším spojencem, americký Kongres letos na podporu ukrajinské obrany vyčlenil desítky miliard dolarů.

„Nadále budeme nacházet inovativní cesty, jak zachovat naši dlouhodobou podporu pro odvážné muže a ženy ukrajinských ozbrojených sil, a budeme naši pomoc přizpůsobovat tak, abychom zajistili, že Ukrajina má technologie, munici a čirou palebnou sílu na vlastní obranu,“ řekl ministr Austin na úvod virtuálního setkání s představiteli dalších spojenců Kyjeva.

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Evropa

Význam nových západních zbraní tento týden vyzdvihoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj přímo zmínil HIMARS jako nástroj, který umožňuje na ruské pozice útočit „s chirurgickou přesností“. USA v posledních týdnech na Ukrajinu poslaly 12 těchto systémů.

Kyjev zároveň dává najevo, že by do „vysoce mobilních“ raketometů chtěl munici s dostřelem 300 kilometrů. Zatím mohou Ukrajinci se systémy HIMARS zasahovat cíle vzdálené do 80 kilometrů.

Mapa ukazuje, kde by Rusko zasáhly rakety s dosahem 300 kilometrů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám