Hlavní obsah

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vojska při ofenzivě na Donbasu dosahují minimálních zisků, uvedlo v pravidelném ranním hlášení britské ministerstvo obrany. V Chersonské oblasti bude klíčová kontrola nad řekou Dněpr. Jednou ze dvou zásobovacích cest je Antonivský most, který Ukrajinci v úterý poškodili.

Foto: Profimedia.cz

Antonivský most na archivním snímku z roku 2020

Článek

„Rusko dosahuje minimálních zisků na Donbasu, ukrajinským silám se daří držet obrannou linii,” uvádí ministerstvo.

Antonivský most, který se Ukrajincům podařilo v úterý poškodit, je podle zprávy britských tajných služeb významný strategický prvek. Podle zpravodajců se dá nadále překročit, jeho poškození je ale zranitelným problémem pro Rusko.

Zranitelnost ruských sil

„Ukazuje to klíčovou zranitelnost ruských sil. Je to jeden z pouhých dvou silničních přechodů přes Dněpr, kterými může Rusko zásobovat nebo stahovat své síly na západ od Dněpru, včetně města Cherson, jehož držení je pro Rusko politicky i symbolicky důležité. Dolní tok Dněpru představuje přirozenou bariéru, přičemž vodní cesta je obvykle široká kolem tisíce metrů. Kontrola přechodů přes Dněpr se pravděpodobně stane klíčovým faktorem pro výsledek bojů v regionu,” soudí Londýn.

„Ukrajina zaútočila na most z odpalovacích raketových systémů HIMARS. V důsledku úderu nedošlo k žádným obětem na životech. Most byl poškozen na čtyřech místech, bude opraven,” uvedl ruský zástupce šéfa vojensko-civilní správy okupované Chersonské oblasti Kirill Stremousov pro agenturu TASS.

Rusové nijak nepostoupili. Řeší pití námořníků

Evropa

Antonivský most je jen jednou ze dvou variant, kterou Rusové mohou využít pro zásobování či přesouvání svých sil na území, které obsadilo západně od řeky. Druhou variantou je most o 50 km dál na přehradě u Nové Kachovky.

Tato oblast obsahuje i samotný Cherson, jenž je pro Rusko významný. Jednalo se totiž o první velké dobyté město na území Ukrajiny od začátku války, a navíc poskytuje spojení s Krymem, který Rusko obsadilo v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám