Hlavní obsah

Afghánec dostal za pobodání sedmi lidí ve Švédsku doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

K doživotnímu trestu vězení byl ve středu ve Švédsku odsouzen Afghánec Tamim Sultani, který v březnu ve městě Vetlanda na jihu země zranil nožem sedm lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V době útoku 22letý Afghánec do Švédska přicestoval v roce 2018. Zaútočil letos v březnu. Během soudního přelíčení Tamim Sultani řekl, že se tehdy cítil špatně, že se rozzlobil na jednoho člověka, který ho „obtěžoval“. Šel proto domů, vzal nůž, odešel na stanici ve Vetlandě a zaútočil na dva náhodně vybrané muže. Nepamatuje si prý, proč na ně zaútočil nebo jak se vůbec dostal na stanici.

„Bylo to, jako by mi přestal fungovat mozek. Psychicky jsem se cítil velmi špatně,“ řekl Sultani u soudu.

Útok trval 18 minut, během této krátké doby se podařilo útočníkovi pobodat sedm lidí, z nichž tři utrpěli těžká zranění. Policisté přijeli na místo poté, co lidé hlásili několik zraněných bodnou zbraní, uvedla veřejnoprávní televize SVT. Během zadržení byl útočník střelen do nohy a převezen do nemocnice.

Ve Švédsku zřejmě útočil mladý Afghánec, nešlo o terorismus

Evropa

Média původně uváděla, že pobodáno bylo osm lidí, později údaj opravila na sedm ve věku dvacet až sedmdesát let. Při útoku utrpěli tři lidé kritická zranění, dva lidé byli zraněni vážně a dva lehce.

Po zadržení rozhodl okresní soud v Eksjö, že 22letý mladík podstoupí forenzní psychiatrické vyšetření. Ukázalo se, že během činu netrpěl žádnou vážnou duševní poruchou, proto mohl stanout před soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám