Hlavní obsah

Ve Švédsku zřejmě útočil mladý Afghánec, nešlo o terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Při středečním útoku nožem ve městě Vetlanda na jihu Švédska bylo zraněno sedm lidí. Policie už vyloučila teroristický motiv činu. Pravděpodobného pachatele ve věku 20 až 30 let policisté postřelili a zatkli. Švédský deník Aftonbladet a další místní média uvedly, že podezřelým je 22letý Afghánec, který do Švédska přicestoval v roce 2018. Policie to zatím nepotvrdila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédská policie provedla razii v jednom z bytů ve Vetlandě po včerejším útoku nožemVideo: Reuters

 
Článek

Útok ve městě Vetlanda, kde žije asi 13 000 lidí, byl spáchán ve středu kolem 15:00 hodin. Policisté zasáhli v centru poté, co lidé hlásili několik zraněných bodnou zbraní, uvedla veřejnoprávní televize SVT.

Média původně uváděla, že pobodáno bylo osm lidí, později údaj opravila na sedm ve věku dvacet až sedmdesát let. Při útoku utrpěli tři lidé kritická zranění, dva lidé byli zraněni vážně a dva lehce, uvedla ve čtvrtek DPA s odvoláním na místní nemocniční zdroje, podle nichž je nyní stav všech pacientů už stabilizovaný, pět jich však leží na JIP.

Foto: Mikael Fritzon, ČTK/AP

Místo útoku ve Vetlandě

V nemocnici skončil i člověk, který je podezřelý z útoku - utrpěl střelné poranění nohy. Policii byl znám zatím jen kvůli méně závažným trestným činům - podle médií se jednalo o užívání marihuany.

Teror ve Švédsku: Útočník s nožem zranil osm lidí

Evropa

Policie identitu ani národnost útočníka nepotvrdila, ani nesdělila, zda má švédské občanství, ve čtvrtek ale uvedla, že už čin nevyšetřuje jako možný teroristický čin. Původně k útoku přistupovala jako k „pokusu o vraždu”, pak ale velitelka policie v oblasti Malena Grannová řekla: „Zahájili jsme předběžné vyšetřování pokusu o vraždu, ale existují vyšetřovací poznatky, které nás přiměly vyšetřovat možné teroristické motivy.”

Ve čtvrtek policie tuto hypotézu opustila, muž je ve vazbě kvůli několikanásobnému pokusu o vraždu. Na vyšetřování už nedohlíží tajná služba SÄPO.

Grannová dodala, že podezřelý útočil v centru města na nejméně pěti místech vzdálených od sebe několik stovek metrů.

Policie dodala, že se ve čtvrtek soustřeďuje na výslech svědků. Prohledala také byt podezřelého ve Vetlandě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám