Hlavní obsah

Mayové hrozí další vzpoura vlastních poslanců, nechtějí brexit bez dohody

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová by mohla čelit další vzpouře svých poslanců, a to i těch, kteří k ní dosud byli loajální. Důvodem je, že chtějí zabránit brexitu bez dohody. Mohli by příští týden hlasovat i pro odložení odchodu Británie z EU, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová jednala tento týden v Bruselu o změnách v návrhu dohody o brexitu.

Článek

Vedení skupiny konzervativních poslanců, která našla kompromis, aby zabránila roztržce mezi zastánci a odpůrci brexitu ve straně, uvedlo, že by mohli hlasovat proti návrhům Mayové. Jeden ze spolupředsedů skupiny Andrew Percy řekl BBC, že by jich více než třicet mohlo blokovat odchod bez dohody.

Mohli by příští středu při hlasování o postupu při jednání o brexitu podpořit návrh labouristické poslankyně Yvetty Cooperové a bývalého konzervativního ministra Olivera Letwina odložit brexit a zabránit brexitu bez dohody. Požadují také možnost hlasovat podle vlastního názoru, a ne podle stranické příslušnosti.

Pro odmítnutí brexitu bez dohody jsou podle BBC i někteří ministři. Vyjádřili se, že jsou ochotni rezignovat, aby mohli tento dodatek podpořit.

Důvodem revolty je, že vláda opakovaně odmítla vyloučit případný brexit bez dohody, pokud se nedokáže Velká Británie domluvit s EU na podmínkách odchodu Spojeného království z Unie. Mayová možná chce tímto způsobem tlačit na poslance, aby nakonec schválili dohodu, kterou vyjednala, což se jí zatím nedaří.

Brexit
Británie by měla Evropskou unii opustit letos 29. března. Pokud se do té doby nedohodne na „rozvodové” smlouvě s EU, nastane takzvaný tvrdý brexit. Dohodu, kterou vyjednala premiérka Mayová, britští poslanci neschválili. Problém představuje zejména takzvaná irská pojistka, která má zabránit tomu, aby mezi unijním Irskem a Severním Irskem patřícím k Británii nevznikla pevná hranice. Unii opouští Britové na základě výsledků referenda z roku 2016, v němž se těsná většina (51,9 procenta) lidí vyslovila pro odchod z Unie.

Proti vyloučení brexitu bez dohody na druhou stranu stojí Evropská výzkumná skupina konzervativních poslanců (ERG). V ní jsou zastánci odchodu z EU, kteří v tomto kroku vidí páku pro jednání s Bruselem,

Percy pro BBC dodal, že poslanci z jeho skupiny jsou unaveni z postupu členů ERG.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Percy s dalším vedoucím skupiny Simonem Hartem napsali zástupci vlády pro jednání s parlamentem: „Nejenže toto riziko ohrožuje národní zájmy, ale také ohrožuje to, za co vedli mnozí kolegové po dekády kampaň - náš odchod z EU.”

Napětí je o to větší, že obě hlavní politické strany čelí odchodům svých poslanců - odešli tři konzervativci a devět labouristů, i když ti i kvůli antisemitismu. Společně založili Nezávislou skupinu poslanců. [celá zpráva]

Podlením labouristou, který odešel, je Ian Austin, jenž odchod oznámil v komentáři v deníku Express & Star "Proč jsem se za labouristy pod Jeremym Corbynem začal stydět".

Reklama

Výběr článků

Načítám