Hlavní obsah

Labouristé se štěpí. Sedm poslanců odešlo kvůli postoji strany k brexitu a antisemitismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Z opoziční britské Labouristické strany odešlo sedm jejích poslanců kvůli postoji strany k brexitu a antisemitismu, zasedat budou jako nezávislí. Oznámil to v pondělí list The Financial Times.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Bývalý člen labouristů Chuka Umunna oznamuje odchod ze strany a založení nezávislé skupiny v parlamentu

Článek

Poslanci odešli jen několik dní před dalším hlasováním parlamentu o brexitu a smlouvě s EU. Tito poslanci si přáli, aby předseda strany Jeremy Corbyn podpořil uspořádání druhého referenda o odchodu Velké Británie z EU.

Nezávislou skupinu v parlamentu po odchodu od labouristů založili bývalý stínový ministr obchodu Chuka Umunna, bývalá stínová ministryně zdravotnictví Luciana Bergerová, bývalý stínový ministr financí Chris Leslie, Gavin Shuker, Angela Smithová a dva dlouholetí labourističtí poslanci Mike Gapes a Ann Coffeyová.

„Ráno jsme rezignovali na členství v Labouristické straně. Bylo to velmi obtížné a bolestné, ale nutné rozhodnutí. Reprezentujeme odlišné části země, máme různou minulost a reprezentujeme různé generace, ale sdílíme stejné hodnoty. Nyní budeme sedět v parlamentu jako nová Nezávislá skupina poslanců,” řekla Bergerová.

V prohlášení pro média Bergerová, která je židovského původu, sdělila, že se začala stydět za to, že je členkou Labouristické strany. Labouristé podle ní nedokázali reagovat na výpady proti Židům ze svých řad.

To zmínil i Gapes. „Jsem znechucen, že nyní jsou mnohými labouristé vnímáni jako rasistická a antisemitská strana,“ řekl. Dodal, že „stále více prominentních členů ve straně pod Corbynovým vedením nechce zastavit brexit“.

Corbyn už na jejich odchod zareagoval: „Jsem rozčarován, že tito poslanci se necítili být schopni společně pokračovat v práci pro labouristickou politiku, která inspirovala při posledních volbách miliony voličů, kteří nás vnímají jako největší od roku 1945.“

Úzkoprsá ideologie

Chris Leslie řekl už dříve, že mu lámalo srdce, když poslanci labouristů nebyli jednotní v argumentaci proti opuštění EU. Řekl, že se strany, ke které se před mnoha lety přidal, zmocnila strojová politika tvrdého levicového ražení. Vedení labouristů pak obvinil z úzkoprsé a překonané ideologie.

„Podle nich se svět dělí na utlačovatele a utlačované, třídní nepřítele, ačkoli moderní svět je mnohem komplikovanější,” řekl. Dodal, že by bylo nezodpovědné, kdyby se Corbyn stal premiérem.

Nová strana?

Skupina sedmi poslanců nezaložila novou stranu, ale Umunna řekl, že zatím „učinili první krok“. Naléhal na další poslance, ať už labouristické, nebo z jiných stran, aby se k nim připojili a „vytvořili novou politiku“.

„Politika je zničená, nemůže taková zůstat, tak ji změňme,“ vyzval Umunna.

Před odchodem poslanců varoval už minulý týden stínový ministr obchodu Clive Lewis.

O rozdělení strany mluvil ráno v BBC její vysoký představitel a současný stínový ministr financi John McDonnell. Tvrdil ale, že strana je v otázce brexitu jednotná a je tvrdá vůči projevům antisemitismu

V 650členné Dolní sněmovně měli labouristé dosud podle webu britského parlamentu 256 křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám