Hlavní obsah

Mayové odešly ze strany tři poslankyně a přidaly se ke skupině labouristických odpadlíků

• Aktualizováno

Britské poslankyně Heidi Allenová, Anna Soubryová a Sarah Wollastonová opustily ve středu vládní Konzervativní stranu kvůli nesouhlasu s postupem premiérky Theresy Mayové ve vyjednávání o brexitu. Přidaly se k Nezávislé skupině, což je platforma, která dosud sdružovala osm odpadlíků od opozičních labouristů. Ti svou stranu opustili rovněž kvůli nesouhlasu s jejím přístupem k některým otázkám.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Poslankyně Anna Soubryová opustila s dalšími dvěma kolegyněmi konzervativní stranu.

Článek

„S těžkým srdcem jsem dnes opustila Konzervativní stranu,“ napsala na Twitteru Soubryová. Zároveň zveřejnila společný rezignační dopis, ve kterém tři nyní již bývalé konzervativní poslankyně kritizují výrazný posun strany do prava a také její přístup k řešení brexitu.

Trojice uvádí, že nesouhlasí s řešením v podobě špatné brexitové dohody nebo odchodu z EU bez dohody. „Již nemůžeme dál nečinně stát,“ napsaly poslankyně s tím, že čas do 29. března, kdy Británie podle plánu Evropskou unii opustí, se rychle krátí.

Poslankyně sdělily, že v rámci Nezávislé skupiny budou působit jako nezávislé zákonodárkyně a že nadále budou podporovat vládu ve vybraných tématech, jako je rozvoj hospodářství, bezpečnost či zlepšování veřejných služeb.

Nezávislou skupinu v Dolní sněmovně vytvořilo v pondělí sedm bývalých labouristů, kteří za důvod svého odchodu označili nesouhlas s přístupem šéfa labouristů Jeremyho Corbyna k řešení brexitové otázky a neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. V úterý se k rebelům přidala také již bývalá labouristka Joan Ryanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám