Hlavní obsah

Migrační dohoda EU–Turecko selhává

Právo, doh

Migrační trasa přes Řecko do Evropy začíná být navzdory dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem opět problémem. Počet běženců na této trase se loni v porovnání s rokem 2017 zvýšil o 22 procent, upozornil s odkazem na interní unijní statistiky německý list Welt am Sonntag s tím, že jde o 51 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci tísnící se v táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos

Článek

Ačkoliv hlavní migrační trasa dosud vede od libyjských břehů do Itálie či Španělska, je to signál, že dohoda z roku 2016 ztrácí na účinnosti.

Dohoda, jež tehdy fakticky zastavila migraci přes Řecko po takzvané balkánské trase, zavázala Turecko bránit nelegálním migrantům v plavbě do Evropské unie. Ankara a nevládní organizace na jejím území měly dostat na oplátku až šest miliard eur, přičemž podle dosavadních informací Turecko obdrželo zhruba polovinu této částky, podotýká stanice Deutsche Welle.

Nespokojený je Berlín i Ankara

Podezření, že na postupném nárůstu migrace z této strany má svůj podíl i sílící laxnost z turecké strany, posílil přímo prezident Reccep Tayyip Erdogan, který dal najevo, že země s dohodou spokojená není.

„Vynakládáme velké úsilí, abychom v Egejském moři zabránili novým tragédiím s uprchlíky. Dohoda s Evropskou unií měla odstrašující účinek a Turecko plní své závazky, ale vidíme, že Evropská unie se dohodnutým mechanismem neřídí,“ postěžoval si po společném setkání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

Na tureckém území jsou přitom nyní oficiálně bezmála čtyři miliony uprchlíků, což je v absolutních číslech nejvíce na světě. „Bohužel to nefunguje, jak by mělo,“ připustila v lednu problémy s dohodou i německá kancléřka Angela Merkelová.

Přímá výhrůžka vypovězení dohody zatím otevřeně nepadla, ale pokud by se tak nakonec stalo, téměř jistě by to mělo devastační následky pro tábory na řeckých ostrovech Lesbu, Kosu nebo Chiosu, které se dosud nevzpamatovaly z krize na konci roku 2015, kdy připlouvaly tisíce běženců denně. O dosud vyhrocené situaci svědčí například i nedávný protest zaměstnanců imigračního centra na Lesbu, kteří dlouhodobě žádají uzavření přeplněného uprchlického tábora Moria, kde je situace obzvlášť kritická.

Přeplněné tábory situaci nezvládají

V bývalém vojenského areálu, jenž počítal s maximální dočasnou kapacitou 3100 lidí, se nyní v žalostných podmínkách tísní přes pět tisíc migrantů. „A to je ještě nejméně od uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Od března, až se počasí zlepší, začnou připlouvat další lodě,“ řekl rakouskému listu Der Kurier pracovník tábora Giannis Balpakakis s tím, že i v nejklidnější dny přichází zhruba třicet nových běženců.

V táboře Moria, kde se kupí odpadky a šíří zápach, už lékař nebyl zhruba dva měsíce, tvrdí. Toalety i sprchy přitom sdílí enormní množství lidí. Kanalizační systém je přetížený, navržen byl pro sedm set osob.

Představitelé samosprávy přitom neskrývají, že ačkoliv mnozí běžencům zpočátku s ochotou pomáhali, značné části obyvatel už dochází trpělivost – mimo jiné kvůli slabšímu turistickému ruchu. Případné opětovné zhoršení situace by se mohlo projevit ve vzestupu radikálů v nadcházejících řeckých parlamentních volbách, bojí se ostrovní místostarosta Marios Andriotis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám