Hlavní obsah

Volby v separatistických republikách na Donbasu odsoudili Macron a Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová odsoudili jako „nelegální a nelegitimní” volby uspořádané v neděli u proruských separatistů v samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice na východě Ukrajiny. Volby podle dílčích výsledků vyhráli dosavadní vůdci separatistů Denis Pušilin a Leonid Pasečnik.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron vítá v Elysejském paláci německou kancléřku Angelu Merkelovou. Archivní foto.

Článek

„Tyto takzvavé volby podkopávají územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny,” uvedli ve společném komuniké oba státníci, kteří se v neděli v Paříži na okraji oslav stého výročí ukončení první světové války setkali ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Porošenko se Macronem a Merkelovou se shodl, že volby u separatistů představují „hrubé porušení závazků, které Rusko přijalo v rámci minských dohod”, a také s nimi jednal o osvobození ukrajinských vězňů z ruských věznic.

Ukrajinský prezident dodal, že s Macronem a Merkelovou jednal o návrhu vyslat mírové síly OSN na „okupovaná území Donbasu”, protože „pouze mírová mise OSN v Donbasu je schopná prosadit minské dohody (o mírovém urovnání), ukončit přestřelky a zajistit či přimět Rusko, aby plnilo své závazky”.

Porošenko podle listu Ukrajinska pravda také prohlásil, že je zbytečné se domlouvat s Ruskem, protože tato země nectí ani ty závazky, pod kterými se skví podpis ruského prezidenta či ruského velvyslance.

Konflikt v Donbasu, který propukl na jaře 2014 po ruské anexi Krymu a svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevu, si vyžádal více než 10 000 mrtvých. Rusové tvrdí, že jde o občanskou válku na Ukrajině, Kyjev konflikt označuje za ruskou agresi. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské přímé podpory separatistů, Moskva to popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám